facebooktwittermail d

Protester mot polsk massjakt på vildsvin

För att hindra spridning av afrikansk svinpest har Polens regering beslutat att fler än 200 000 vildsvin ska skjutas under de närmaste veckorna. Men beslutet har mött skarpa protester både från miljörörelsen och forskare.

FOTO: OLA JENNERSTEN / NATURFOTOGRAFERNA / IBL BILDBYRÅ

Jakten, som ska pågå fram till slutet av februari, har som mål att utrota i stort sett hela Polens vildsvinspopulation. Sedan april förra året har närmare 170 000 vildsvin skjutits men från och med lördagen ska alltså ytterligare 210 000 av de resterande 230 000 vildsvinen bort. Kritiker kallar den massiva jakten för ”kontraproduktiv och ond”.

Hundratals forskare har krävt att massjakten stoppas och 300 000 personer har skrivit på ett upprop mot regeringen.

Jägare bland kritikerna

Vildsvinen konkurrerar om föda med gnagare och om populationen minskas så radikalt som regeringen föreslår kan mängden möss och råttor öka kraftigt. Vissa menar till och med att jakten riskerar att förvärra och öka spridningen av svinpest.

– Massakern på vildsvin kommer inte stoppa spridningen, den kommer bara hjälpa viruset att sprida sig till västra Polen, säger Mikolaj Golachowski till brittiska The Guardian. Jakten kan också skada ekosystemet, menar han.

Biologen får medhåll från det polska jägarförbundet, skriver Dagens Nyheter. ”Någon som är sjuk i huvudet har beslutat att alla vildsvin ska skjutas, inklusive dräktiga suggor och de som redan har ungar. Jag vädjar till alla mina kollegor att inte delta i denna massaker”, skriver en jägarorganisation i ett öppet brev, enligt Dagens Nyheter.

Prova Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona

Smittar inte människor

Afrikansk svinpest kan drabba både tamgrisar och vildsvin. Smittan kan spridas både mellan grisar men kan också överleva i fryst kött och charkprodukter. Det finns inget botemedel men sjukdomen kan inte smitta människor.

Kritiker menar, enligt The Guardian, att mer hygienisk behandling av tamgrisar skulle vara ett mer effektivt sätt att hindra spridningen av sjukdomen.