facebooktwittermail d

Prissäkring mildrar prisfallet

Lars Gezelius, spannmålsodlare på Varaslätten, kompenserar för det dåliga vetepriset genom att redan ha sålt en tredjedel av sin veteskörd på termin och prissäkrat hem vinsten.

Trots rapporter om rekordskörd väntas årets resultat sänkas av låga spannmålspriser. Den kalla och regniga sommaren har också haft en negativ inverkan på årets skörd.

– Skörden har varit väldigt hög men av dålig kvalitet. Problemet är för låga proteinhalter. Mitt vete ligger på mellan 9 och 10,5 och det ska ju helst ligga över 11 för att vara bra, säger Lars Gezelius som driver Lundby Herrgård.

Sålde som industrivete

Han bedömer att den låga proteinhalten gör att vetet inte kommer att kunna gå som brödsäd utan klassas ned till fodervete. I fjol sålde han en del av skörden som industrivete.

Så länge falltalen var bra gick det att sälja mot prisavdrag trots en lite lägre proteinhalt.

Men det blir nog tufft i år eftersom risken tyvärr är stor att det finns gott om dåligt vete därute, så priset blir väl därefter. Den som har bra brödsäd med höga proteintal kan däremot tjäna bra med pengar i år, säger Lars Gezelius.

Ett avbräck

Han tror att det fallande vetepriset kommer att bli ett avbräck för många samtidigt som det låga priset till viss del uppvägs av en riklig skörd. För egen del har han inte kommit så långt att skördeutfallet kan summeras upp.

– Det enda jag sålt är maltkorn och råg. Rågen såldes på odlingsavtal så där har jag inget pris ännu. Maltkornet sålde jag i vintras på fastpriskontrakt då priset var bra, säger han.

Terminsäkrade

Den stora vinsten blir på vetet som Lars Gezelius terminssäkrade med ett decemberkontrakt på Matif till nivån kring 2 kronor. Betydligt över dagens notering.

– Jag har prissäkrat ungefär en tredjedel av veteskörden. Skörden blev mycket större än jag räknat och man skulle så klart ha prissäkrat mer men det är lätt att vara efterklok. Det var lite lurigt i vintras när prisbilden ryckte upp och ned.

Känns tryggare

Han menar att prissäkring är ett bra sätt att minska den affärsmässiga risken i verksamheten.

– Ett annat alternativ är att sälja till handeln innan skörd. Jag tycker personligen att det känns tryggare att gå via en börs men det beror på vad du är bekväm med, säger Lars Gezelius.

 

LÄS MER: Spannmålspriserna rasar