facebooktwittermail d

Priserna för bensin och diesel stiger

Efter helgens överenskommelse mellan USA:s president Donald Trump och Kinas motsvarighet Xi Jinping skjuter oljepriset i höjden. I början av veckan höjdes priset på både bensin och diesel som följd.

Under tisdagen höjdes riktpriset på diesel till 15,46 kronor/liter.
Under tisdagen höjdes riktpriset på diesel till 15,46 kronor/liter. FOTO: MOSTPHOTOS

Under helgen lyckades USA och Kina komma fram till en överenskommelse om en vapenvila i handelskonflikten. Detta gjorde att flera av världens börser, liksom priset på olja, steg.

Priset på bensin steg under måndagen med 10 öre/liter och det nya riktpriset för 95-oktanig bensin på bemannade mackar ligger nu på 14,41 kronor litern. Under tisdagen höjdes priset på diesel med 15 öre/liter och det nya riktpriset är nu 15,46 kronor/liter på bemannade mackar.

Qatar lämnar oljekartell

Under måndagen kom även beskedet att Qatar lämnar oljekartellen Opec i januari 2019. Beskedet kom inför Opec-mötet i Wien senare i veckan där man bland annat ska prata om begränsning av oljeproduktionen.

Qatars energiminister Saad al-Kaabi menar att beslutet att gå ur Opec har till stor del att göra med att landet vill fokusera på naturgas i stället för oljeproduktion. På oljemarknaden är Qatar för närvarande inte en stor oljeproducent och det är i nuläget oklart hur deras uttåg ur Opec får för effekter.

FAKTA – OPEC

Står för Organization of the Petroleum Exporting Countries och består av 15 länder; Algeriet, Angola, Ecuador, Ekvatorialguinea, Förenade arabemiraten, Gabon, Indonesien, Iran, Irak, Kongo, Kuwait, Libyen, Nigeria, Qatar, Saudiarabien, och Venezuela.

Opec är en oljekartell vilket innebär att deras beslut att öka eller minska produktionen av olja påverkar priset på råolja. Minskad oljeproduktion ökar priset på råolja och vice versa.

I december 2018 kom beskedet att Qatar lämnar kartellen.

Källa: Opec.org