facebooktwittermail

Prisas för mjölkforskning

Eva Warensjö Lemming, medicine doktor vid Uppsala universitet, har tilldelats Svensk Mjölks forskarpris för främjande av den svenska mjölkens kvalitet.

Eva Warensjö Lemming har undersökt vilken betydelse mjölken och mjölkfettet har för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar.

- Jag är mycket intresserad av hur bakgrunden till sambanden mellan mjölkfett och olika typer av sjukdomar ser ut och därför har jag ägnat en stor del av min forskning åt just detta, säger pristagaren i en kommentar.

Forskarpriset på 25 000 kronor delas vanligtvis ut av kung Carl XVI Gustaf vid Svensk Mjölks årliga medaljutdelning, där mjölkbönder som levererat mjölk av högsta kvalitet från friska kor i minst 23 år belönas.

Kan inte komma


Eftersom Eva Warensjö Lemming inte har möjlighet att närvara vid högtidligheten den 21 februari får hon i stället motta priset vid Svensk Mjölks fullmäktige i maj, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

En som däremot får träffa kungen är mjölkbonden Sven Jansson från Skararp i småländska Traryd. Han är en av flera lantbrukare som får en medalj.

- Guldmedaljen betyder väldigt mycket. Jag vet av erfarenhet att det krävs en del för att mjölken ska vara bra under ett helt år. En medalj visar att jag har klarat det i 23 år, säger han. ATL.nu