facebooktwittermail

Nu släpps Volvos ellastare i Sverige

Nu finns Volvos helelektriska kompaktmaskiner L25 och ECR25 på den svenska marknaden. De första leveranserna blir till våren.

Volvos nya helt eldrivna kompaktmaskiner jobbar tyst och utan utsläpp.
Volvos nya helt eldrivna kompaktmaskiner jobbar tyst och utan utsläpp. FOTO: VOLVO

L25 Electric är en helelektrisk 5-tons hjullastare med en batterikapacitet på 39 kWh. Den ungefärliga drifttiden är 8 timmar. Med snabbladdning tar det enligt tillverkaren två timmar att få fulla batterier igen. Tipplasten är 3,3 ton och lyfthöjden 4 meter.

Minigrävaren ECR25 Electric väger 2,7 ton och har en kontinuerlig drifttid på upp till 4 timmar. Batteripaketet som har en kapacitet på 20 kWh kan snabbladdas upp till 80 procent på 50 minuter. Maskinen har ett grävdjup på 2,7 meter och en tömningshöjd på 2,9 meter.

Samtliga elektriska komponenter, batterier och motorer ska vara helt underhållsfria.

Båda maskinerna ska enligt tillverkaren prestera på samma nivå som motsvarande maskiner med dieselmotor.

Maskinerna presenterades på den internationella branschmässan Bauma 2019 och har under våren rullats ut på utvalda marknader. I dag, den 14 oktober, har den digitala förbokningssidan öppnat i Sverige. De första maskinerna kommer att levereras till sina köpare våren 2021 enligt tillverkaren.

”Genom lanseringen av de första helt elektriska maskinerna på den svenska marknaden tar vi nu de första kliven in i framtiden. Eldrivna maskiner är energieffektivare vilket ger en lägre driftsekonomi men också möjligheter i nya tillämpningsområden. Detta är ett paradigmskifte för anläggningsmaskiner som kommer föra oss och våra kunder till ett ansvarsfullt ägande och drift som bidrar till en bättre värld,” säger Magnus Halvarsson, marknadschef hos Swecon i ett pressmeddelande.