facebooktwittermail d

Setra samarbetar med drivmedelsjätte

Setra planerar för en pyrolysanläggning vid Kastets sågverk i Gävle. Nu är det klart att bolaget samarbetar med Preem för att tillverka biodrivmedel av sågspån.

Som ATL tidigare har skrivit om har Setra beviljats 117 miljoner kronor för att bygga en pyrolysanläggning vid Kastets sågverk i Gävle. Tekniken gör det möjligt att utvinna bioolja ur sågspån.

Nu går Preem och Setra ut i ett gemensamt pressmeddelande och förklarar att de planerar att samarbeta kring anläggningen. Byggstart är beräknad till 2019 och anläggningen som väntas vara klar 2021 ska klara att producera 25 000 ton pyrolysolja per år. Oljan ska sedan bli biodrivmedel i Preems raffinaderi i Lysekil.

Här vid Kastets sågverk i Gävle ska den nya pyrolysanläggningen ligga. Byggstart är planerad till 2019.
Här vid Kastets sågverk i Gävle ska den nya pyrolysanläggningen ligga. Byggstart är planerad till 2019. FOTO: SETRA

– Detta är Europas första produktionsanläggning av pyrolysolja som kopplas till ett raffinaderi. Vi blev direkt intresserade när Setra kontaktade oss med sina planer på en anläggning för framställning av pyrolysolja. Det är viktigt att satsa på olika biodrivmedel där sågspån är en möjlighet, säger Sören Eriksson, utvecklingschef på Preem i ett pressmeddelande.

Setra är också nöjda med att ha funnit en samarbetspartner:

– Sågspån är en bioprodukt i vår tillverkning av trävaror och möjligheten att framställa pyrolysolja, som sedan kan användas till biodrivmedel, ligger helt i linje med Setras strategi att öka värdet och klimatnyttan hos våra produkter. Att Preem nu vill satsa på denna anläggning tillsammans med oss är väldigt positivt, säger Hannele Arvonen, VD för Setra Group, i ett uttalande.

Ur sågspån utvinns en olja med pyrolystekniken, oljan kan sedan raffineras till biodrivmedel.
Ur sågspån utvinns en olja med pyrolystekniken, oljan kan sedan raffineras till biodrivmedel. FOTO: SETRA

Det här är pyrolys

Pyrolys är en process där ett ämne snabbt hettas upp till en hög temperatur så det fasta materialet förångas och kan kondenseras ut till en vätska. Med pyrolys kan grenar, rötter, toppar och sågspån omvandlas till en plja som sedan raffineras till förnybar bensin och diesel.

LÄS MER: Setra vill producera bioolja

LÄS MER: Preem ska tjäna flis med sågspån i tanken