facebooktwittermail d

Praliner och lupiner klimatsmart protein

Vad sägs om en proteinpralin gjord på mjölmask i chokladkartongen till jul? Den föll iallafall juryn i Vinnovas tävling för att hitta framtidens klimatsmarta protein.

Chokladpralin med protein från mjölmask kan bli framtidens klimatsmarta godis.
Chokladpralin med protein från mjölmask kan bli framtidens klimatsmarta godis.

14 nyutvecklade livsmedel som finansierats av Vinnova tävlade om att bli framtidens klimatsmarta alternativ till konventionell köttproduktion. Det handlade om prototyper men tillräckligt utvecklade för att kunna ätas. Bland råvarorna fanns lupin, raps, musslor, bönor, mask och insekter. Ett av grundkriterierna var att de skulle smaka bra, om konsumenter ska k

Mest i juryns smak föll proteiner från lupiner. Med lupin som bas hade vinnaren utvecklat en creme på svampen kejsar hatt. Cremen serverades som dressing på en liten minihamburgermeny.

"En unik produkt som smakar bra och har enorm marknadspotential", säger gourmetkrögaren Tareq Taylor, som satt i juryn bland annat tillsammans med matkreatören Lina Gebäck, Linas Matkasses skapare.

Tvåa blev ett svampprotein och på tredje plats en färs gjord på mjölkmask.

På delade fjärdeplats kom sedan en proteinbar på musselprotein och pralinen gjorde på mjölmask. Proteinpralinen ha skapats av kocken Jesper Nordberg och är ett resultat av forskning inom Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. I projektet har en forskargrupp kunnat ta fram ett rent protein från mjölmask.