facebooktwittermail

Postnord stoppar paket med ofarliga vapendelar

Att Postnord inte tillåter att vapen skickas med postpaket är kanske inte så konstigt, men ofarliga vapendelar då? Vapensmeden Svend Månsson tvingas åka 20 mil för att hämta ett paket Postnord vägrar leverera.

Paket med ofarliga vapendelar stoppades av Postnord.
Paket med ofarliga vapendelar stoppades av Postnord. FOTO: ROLAND MAGNUSSON/MOST PHOTOS

Vapensmeden Svend Månsson i Kumla skulle skicka vapendelar till en kund. Han packade en kolv, en avtryckare och ett magasin till en Winchester 88 och skickade i väg paketet med Postnord. Men därefter stötte han på patrull - innehållet var förbjudet, det rapporterar Jakt & Jägare.

"Jaktsäsongen förstörd nu"

– Paketet innehöll inget vapen, utan en träbit som jag kan skicka en fyraåring till jaktaffären för att hämta. Det skickas massor av licensfria vapendelar med posten varje dag: kolvar, trycken, sikten, fästen med mera. Min kund har fått sin jaktsäsong förstörd nu, säger en upprörd Svend Månsson till Jakt & Jägare.

Enligt Postnords regler är det förbjudet att skicka vapendelar som inte är tillståndspliktiga som vanliga paket, även om undantag kan göras för företag som ofta handlar med vapen och vapendelar.

I slutändan är det en säkerhetsfråga menar Alexis Larsson, chef för säkerhet och reklamationer på Postnord.

– Du och jag förstår att de här delarna är ofarliga, men vår personal är inte vapenkunnig och kan inte avgöra det. Vi måste ha en rutin som är enkel. Det handlar om vilka risker som vi vill ta och vi vill inte ha vapendelar i de vanliga flödena, säger Alexis Larsson till Jakt & Jägare.

Svend Månssons vapendelar kom aldrig fram utan återfanns på Postnord i Jönköping, 20 mil från hans hem, där han nu tvingas hämta dem.

LÄS OCKSÅ: Vargar utan svåra sjukdomar

LÄS OCKSÅ: Skyddsjakten stärker lokalt inflytande

LÄS OCKSÅ: Framsynt beslut i skyddsjaktsfrågan