facebooktwittermail d

Populärt gårdsmejeri står utan gård

Solveig Johansson som driver ett gårdsmejeri utanför Växjö kan tvingas lägga ned produktionen. Hennes nuvarande hyreskontrakt för gård och betesmark löper ut och ännu har hon inte hittat någon ny gård.

Produkterna är väldigt populära. Den exklusiva mjölken, filmjölken och yoghurten går alltid åt. Sedan 2009 har hennes fjällkor producerat mjölk, men är risken stor att hon tvingas lägga ner verksamheten.

Hyresvärden vill använda marken själv och därför måste Solvig Johansson hitta en ny gård med boningshus, ladugård och betesmark.

– Tanken var att plocka in flera och lite större kunder. Nu måste jag bromsa produktionen, säger hon.

Hitta ny gård

Hon hade inte räknat med att det skulle vara så här svårt att hitta en ny gård. Antingen hittar hon gårdar där ägaren redan har arrenderat ut marken eller gårdar där ägaren bor kvar på gården.

– Det går inte ha för långt avstånd mellan bostaden och korna. Jag var ända nere i Halland, men jag hittade inget hus där, säger Solvig Johansson.

Bygga om

Hon är beredd att bygga om en ladugård om det behövs. Det gjorde hon när hon byggde upp den nuvarande produktionen.

Om hon inte hittar en gård säljer hon korna. Det finns redan köpare. I 19 år har hon avlat på mjölken, lynne, ystningsegenskaper och juver.

– Men jag vet inte hur många djur köparen behåller om jag säljer dem.

Populär bland konsumenter

Hennes mjölk är populär bland konsumenterna. Inte hade hon räknat med några besök, men den där lilla klisterlappen på mjölkflaskorna om öppet hus på gården förra året fick ett mycket större gensvar än vad hon hoppats på. Något enstaka besök var vad hon hade förväntat sig.

– Jag skrev att människor var välkomna att hälsa på fjällkorna. Den ena bilen efter den andra kom hit. En liten flicka sa att hon aldrig hade sett en ko tidigare.

Naturliga betesmarker

Hon värnar det småländska landskapet och föredrar bete utan gödsel. Hon vill ha naturliga betesmarker där korna betar av örter som de mår bra av. Därför passar fjällkor bra i hennes produktion.

Det började med en fjällko. Den skulle täcka hushållsbehovet, men när hon upptäckte hur mycket ost hennes fjällko Snövitgav började hon fundera på att utöka produktionen.

– Det var en sådan kick. Det här måste jag göra något bra av tänkte jag.

LÄS MER: Gotlands gårdsmejeri går i konkurs

LÄS MER: Glada getter gav guld i syrad ost

PREMIUM: Huset brann ner men nu blickar hon framåt

PREMIUM: Satsade på get och hotad ras