facebooktwittermail

Populära kosläpp markerar att våren är här

Kosläppen har de senaste åren ökat i attraktionskraft och tusentals personer lockas till gårdar varje år för att se ystra djur komma ut på sommarbete. Här är ett axplock av alla ställen att åka till.

Förra året hade Arlagårdarnas kosläpp nära 80 000 besök, vilket gör att det krävs en anmälning till gården för att få komma - annars blir det fullt. Totalt 42 Arlagårdar runt om i Sverige tar emot besökare för kosläpp i år (se länk bredvid).

Sms-tjänst


För den som behöver hjälp att komma ihåg när det är dags för kosläpp har Skånemejerier en sms-tjänst som skickar en påminnelse. Anmälan görs på Skånemejeriers hemsida och tjänsten är gratis.

Även Skånemejerier har märkt av ett ökande intresse för betessläppen. På Svalövs gymnasium tog de 2005 emot 60 besökare, förra året 2 600 personer och i räknar de med 3 000 besökare, skriver Skånemejerier på sin hemsida.

Redan i påskhelgen har Skånemejerier sina första betessläpp - på påskdagen på Stefans Lantbruk i Båstad och på annandag påsk på Naturbruksgymnasiet i Östra Ljungby, Klippan.

Kosläpp i maj


Norrmejerier har ännu inte klart vilka gårdar som ska ha kosläpp och när. Du håller koll på det här.

I Milkoland är det första betessläppet 7 maj, liksom Sju gårdar som öppnar upp för besök på två gårdar med start samma dag. ATL.nu