facebooktwittermail d

Polisen varnar för nya GPS-stölder

Rapporter har kommit in om nya GPS-stölder, den här gången i Vara-trakten i Västergötland och med en förhöjd risk i Värmland.

En Case IH på en åker.
Den här gången var det en Case IH som drabbades, dock inte en Optum som syns på bilden utan en Puma 210. FOTO: FREDRIK THUNBERG

Flera medier, bland annat SKLT, rapporterar om att en lantbrukare i Vara kommun ska ha råkat ut för en GPS-stöld i sin traktor. Utrustningen värderas till 80 000 kronor, uppger polisen i Lidköping för ATL. Stölden upptäcktes vid 15.20-tiden på onsdagseftermiddagen, och det ska inte finnas några kända vittnen eller iakttagelser.

Enligt anmälan har GPS-utrustningen stulits från en Case IH Puma 210, och polisen kommer nu att göra en teknisk undersökning på platsen, vilket delvis är kopplat till det stora värdet på utrustningen.

Fängelse för GPS-stölder

Varningar från Värmland

Även från Värmland kommer liknande rapporter, och där uppmanas gårdsägare nu att se om sitt skalskydd och låsa in sina maskiner.

Enligt P4 Värmland, som hänvisar till poliskällor, ska det röra sig om grupperingar som reser runt i landet och där vissa av personerna tidigare ska ha vistats i just Värmland. Det gör att polisen ser en risk för ökad brottslighet just där. Stöldligan har tidigare ägnat sig åt GPS-stölder, men även stöld av fyrhjulingar, jordbruksmaskiner och båtmotorer.

Polisen uppmanar därför allmänheten att vara extra uppmärksam på personer som rör sig runt gårdar och båthamnar.

Långa leveranstider

Märken som John Deere har på senare år byggt om sin GPS-utrustning och integrerat denna i maskinen för att förhindra stölder. Men fortfarande sker alltså stölder av äldre och oskyddad utrustning. Stalltipset brukar därför vara att plocka av utrustningen om det är möjligt innan tjuven gör det, och låsa in eller gömma den. Detta är inte minst viktigt nu, då John Deere flaggar för extra långa ledtider på den här typen av utrustning - något som delvis är relaterat till pandemin.

ATL har tidigare satt ihop en gedigen lista över vad du ska tänka på för att förhindra inbrott. Samtliga tips hittar du här nedanför.