facebooktwittermail d

Polisen vägrar betala fullt till Djurambulansen

Djurambulansen i Skåne omhändertog en besättning får och skickade en faktura på en miljon kronor.

Som ATL tidigare har berättat har Djurambulansen i Skåne avtal med polisen i bland annat västra Götaland om transport och skötsel av omhändertagna djur.

I april förra året omhändertog länsstyrelsen i västra Götaland ett drygt 100 vanvårdade får hos en lantbrukare. Djuren hämtades av Djurambulansen och kördes till Skåne, där de stallades upp och så småningom såldes.

I slutet av juli kom fakturan för omhändertagandet. Summan fick ekonomisamordnare Gun Andersson vid polisområde Skaraborg att haja till.

"Orimligt lång tid"

Enligt avtalet med polisen får Djurambulansen fakturera 100 kronor per dygn i uppstallningsavgift för vuxna får och halva kostnaden för lamm.

– Jag visste att det fanns många lamm bland de omhändertagna djuren. Ändå fakturerade man fullt pris för alla djur. Det invände jag mot, säger Gun Andersson.

Hon reagerade också över att fåren och lammen stod uppstallade 74 dygn innan de till slut såldes.

– Det var en orimligt lång tid. Därför drog vi av ett par veckor för uppstallningen.

Polisen bestred fakturan och betalade till slut bara ut 559 000 kronor till Djurambulansen.

Trots turerna kring fakturan valde polisen kort tid därefter att förlänga avtalet med Djurambulansen ytterligare ett år.

"Fel från polisens sida"

– Vi har ingen anledning att tro att de systematiskt försökt lura oss, säger Ann-Katrin Klevendal Björkman, chef för ekonomienheten i region Väst.

Mikael Gustavsson, ägare till Djurambulansen, säger att hans advokat håller på att titta på ärendet.

– Det är fel från polisens sida och det håller vi på att titta på. Men du får mejla dina frågor så ska jag skicka dem vidare till min advokat.