facebooktwittermail d

Polisen: "En halvering av maskinstölderna"

Enligt polisen har maskinstölderna i Kronoberg halverats sedan gränskontrollerna infördes.

FOTO: MOSTPHOTOS

I helgen drabbades en maskinentreprenör boende i Ljungby kommun av stöld. Han hade parkerat en skogsmaskin på bolagsmark utanför Torpa. Någon eller några hade sedan skruvat loss skördarhuvudet och sedan vinschat ut det ett ton tunga aggregatet till skogsbilvägen, 40 meter bort.

Nypriset uppskattas till 700 000 kronor.

- Det är proffs som varit här ute. Det var ett rent beställningsjobb, säger entreprenören till Smålänningen.

Han visar att två av strålkastarna på rampen ovanför hytten är bortplockade.

- De tog inte de dyraste, originallamporna intill, men väl de två bästa. Och så har de tagit verktygslådan med specialverktygen!

Stora problem

För entreprenören skapar stölden stora problem. John Deere lagerför inte den här typen av aggregat utan det produceras på beställning - och måste sedan fraktas från fabriken i Finland.

Det kan ta veckor.

Mannen vill var anonym och säger till Smålänningen att han tror att ligorna kartlägger skogsentreprenörerna. Han även blivit bestulen tidigare, men aldrig på något så dyrbart som den här gången.

Två maskiner hittade

Anders Karlsson lokalpolisområdeschef i Ljungby säger till ATL att det här är tredje stölden av den här typen av maskiner i området de senaste 14 dagarna.

- Två av dem, båda grävmaskiner, har vi hittat. Den andra av dem hittade vi så sent som i går, säger Anders Karlsson.

Den första hittade polisen tillsammans med försäkringsbolaget eftersom den grävmaskinen hade gpspositionering. Därmed kunde den hittas och återföras till sin ägare.

Försökte gömma i skogen

Den andra som polisen hittade i går hade först upp på ett släp, men bilen som drog släpet gick sönder. Tjuvarna försökte då gömma maskinen i skogen men polisen kunde följa spåren och hitta grävmaskinen.

- När det gäller skogsmaskinen som entreprenören blivit av med har vi ännu inga spår. I hans fall är det mer professionellt utfört eftersom det är så precisa delar som de tagit. Det här är inga amatörer som har gjort, säger Anders Karlsson.

En anmälan är upprättad med rubriceringen stöld.

Han uppmanar nu alla i branschen att hålla ögonen öppna, och inte köpa begagnat av "någons kompis kompis" utan att kontrollera tidigare ägare.

Halvering senaste två åren

Anders Karlsson rekommenderar även alla som har möjlighet att använda sig av gpspositionering på sina maskiner.

- Vi vet att stölderna är lukrativ bransch och de är inte lätta att komma åt. Det är stor risk att maskinerna förs utomlands. Men med gps kan vi komma åt även dem. Vi har bland annat återfunnit fyrhjulingar i Tyskland som har stulits här i vårt område, säger Anders Karlsson.

Anders Karlsson upplever att det skett en kraftig minskning av antalet stölder i Kronobergs län den senaste tiden.

- Jag skulle säga att det har skett en halvering av antalet stölder under de senaste två åren. Min gissning är att det beror på att gränskontrollerna har införts och det har blivit mycket svårare att passera gränserna under den här perioden.