facebooktwittermail

Onödigt tandlös kamp mot stöldligorna

Brott och straff var ett viktigt tema i hela valrörelsen. I stort sett samtliga partier som ställde upp i EU-valet utlovade åtgärder mot kriminaliteten. Men det finns saker som går att ta itu med på hemmaplan också – bland annat bristen på poliser, skriver ATL:s Tord Karlsson.

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Landsbygden är hårt drabbad av internationella stöldligor. Lantbrukare blir bestulna på traktorer, växtskyddsmedel och GPS-utrustningar, skogsentreprenörer blir av med diesel och dyrbara maskindelar. I häststallarna försvinner värdefulla sadlar.

Även byggbranschen lider av maskin- och verktygsstölder. En specialitet för ligorna är inbrott hos och bedrägerier mot äldre människor.

På samma sätt drabbas båtägare av att deras båtmotorer försvinner. Det kanske är bra för att driva frågan framåt, möjligen ligger den typer av stölder närmare de flesta politikers vardagsliv.

Förutom den ekonomiska skadan är dessa kränkningar av hus, hem och företag oerhört psykiskt påfrestande. Det är ett angrepp på civilsamhället och förtjänar åtgärder därefter.

När stöldligor kartlägger olika länders för- och nackdelar ur sitt perspektiv måste de glädjas åt de restriktioner som Tullverket har i sin verksamhet. Verkets tjänstemän har inga möjligheter att ingripa även om de upptäcker stöldgods på väg ut ur landet. Polis måste tillkallas medan inspektion pågår.

I slutet av förra året riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen och krävde att Tullverket skulle ges utökade befogenheter. Det irriterar nu Kristdemokraterna och Moderaterna som låg bakom förslaget att frågan är inbäddad i en utredning med ett tamare anslag och som dessutom väntas vara klar om något år. En långbänk är byggd!

Regeringen hänvisar till det arbete som pågår där Polisen, Tullverket och Kustbevakningen ska samarbeta bättre. Det sker säkert och det är bra, men det har inte stoppat stöldligorna.

Ytterligare en företeelse som de internationella stöldligorna bör räkna till sin fördel är bristen på poliser på landsbygden. De distrikt som poliserna är satta att bevaka är i glesbygden omänskligt stora att ha kontroll över.

Brott och straff var ett viktigt tema i hela valrörelsen. I stort sett samtliga partier som ställde upp i EU-valet utlovade åtgärder mot kriminaliteten, allt från bättre samarbete mellan länderna i EU till införandet av ett europeiskt FBI.

Europeiskt samarbete är en väg att gå framåt. Men vi har många hemodlade problem som vi kan ta itu med utan EU. Bristen på poliser på landsbygden och Tullverkets befogenheter är två av dem.

En del kan också var och en göra på sin gård eller i sitt hem. Möjligheterna att stöldmärka blir vassare och övervakningslarmen bättre. Det är också viktigt att den som blir utsatt för stölder anmäler dessa till polisen.

Det får inte bli så att känslan att det ändå inte är någon idé eftersom stölden inte kommer att klaras upp. Varje bidrag till statistiken är viktigt för att hålla frågan högt uppe på politikernas agenda.

ATL TV: Så stöldskyddar du gården