facebooktwittermail d

Polisanmälan efter gallring i vattenskyddsområde

När Mellanskog skulle gallra i Sörmons vattenskyddsområde läste de i stället föreskrifterna för Kattfjorden. Resultatet blev en polisanmälan.

Det är anmälningsplikt på gallring i Sörmons vattenskyddsområde. Men det missade Mellanskog som istället läste föreskrifterna för Kattfjordens vattenskyddsområde. (Arkivbild)
Det är anmälningsplikt på gallring i Sörmons vattenskyddsområde. Men det missade Mellanskog som istället läste föreskrifterna för Kattfjordens vattenskyddsområde. (Arkivbild) FOTO: ULF ARONSSON

Mellanskog och Lillerudsgymnasiet polisanmäls av Länsstyrelsen Värmland efter att ha gallrat i Sörmons vattenskyddsområde utan att först ha anmält detta till Karlstad kommun.

Lillerudsgymnasiet äger marken, men är enligt föreskrifterna för vattenskyddsområdet skyldiga att anmäla gallringar till kommunen. Att Mellanskog, som utförde gallringen, inte anmälde den berodde enligt polisanmälan på att de i stället läst föreskrifterna för Kattfjordens vattenskyddsområde. För Kattfjordens vattenskyddsområde är gallring undantagen från anmälningsplikten och där brukar Mellanskog oftare utföra åtgärder.

I polisanmälan konstaterar länsstyrelsen att gallringen i Sörmons vattenskyddsområde inte gett upphov till någon skada, samt att maskinerna varit parkerade utanför vattenskyddsområdet när de inte använts. Lillerudsgymnasiet har meddelat att de har förtydligat sina rutiner för att undvika att misstaget upprepas.