facebooktwittermail

Sågverksoperatörer spås en ljus framtid

Sällan har så många renoverat och byggt till sina hus i Sverige som under coronavåren. Nu efterfrågar branschen duktiga och utbildade sågverksoperatörer och i Dalarna finns en av få vuxenutbildningar.

Många företag föredrar att anställa en utbildad sågverksoperatör som kan hela processen på ett sågverk, framför att anställa en person att lära upp på ett specifikt moment i kedjan.
Många företag föredrar att anställa en utbildad sågverksoperatör som kan hela processen på ett sågverk, framför att anställa en person att lära upp på ett specifikt moment i kedjan. FOTO: MOSTPHOTOS

Sågverksindustrin har gått från muskelkraft till hjärnkraft. I dag sköter sågverksoperatörer tillverkningsprocessen i sågverken. Trots att större delen av produktionen är automatiserad, kräver jobbet som sågverksoperatör fortfarande förståelse för kvalitén på virket. Lärcentrum i Malung, Sälens kommun, är en av få skolor som utbildar sågverksoperatörer.

– Jag har ingen statistik. Men mellan tummen och pekfingret är min bedömning att cirka 70 procent av deltagarna får en anställning efter att ha gått kursen, ofta fast anställning, eller till en början vikariat eller liknande anställning, säger Gert Eriksson som är kursledare på vuxenutbildningen för sågverksoperatörer i Dalarna.

Gert Eriksson, kursledare sågverksoperatörutbildningen.
Gert Eriksson, kursledare sågverksoperatörutbildningen. FOTO: LÄRCENTRUM I MALUNG SÄLENS KOMMUN

Många företag föredrar att anställa en utbildad sågverksoperatör som kan hela processen på ett sågverk, framför att anställa en person att lära upp på ett specifikt moment i kedjan. De medarbetare som kan hela processen ser när något gått fel i ett tidigare skede och då går det fortare att rätta till. 

Sällan skådad efterfrågan

Maskiner och datorer klarar av mycket, men det krävs duktiga operatörer för att sköta produktionsutrustningen. Sågverksoperatörsutbildningen är på 22 veckor, studenterna läser 8 veckor teori på Fiskarehedens Trävau AB i Transtad och resterande veckor är studenterna ute på praktik i Dalarna eller på studentens hemort.

– Skogsindustrin som bransch är viktig för vårt land, det finns många utvecklingsmöjligheter för de som jobbar inom träindustrin, säger Gert Eriksson.

I år har det gått jättebra för träbranschen i Sverige.

– När covid-19 slog till i våras började många renovera sina hus. Vi har sällan skådat en sådan efterfråga på virke till bland annat altaner. Det har producerats så mycket det bara går, men ändå har det inte räckt för att leverera tillräckligt till bygghandeln, säger Gert Eriksson.

Plugga till sågverksoperatörer

Nästa vuxenutbildning vid Lärcentrum Malung-Sälen startar i slutet av oktober 2021 och ansökningar tas emot i maj-juni nästa år.

Utbildningen är CSN-berättigad.

Här hittar du fler utbildningsarrangörer.

Fler yrken om du vill jobba vid ett sågverk

• Mekaniker till underhåll och tekniska installationer

• Brädgårdstruckförare och timmertruckförare

• Styr-, regler- och underhållselektriker