facebooktwittermail

Plats i bilen syns i mobilen

Med hjälp av mobiltelefonerna organiserar byborna i småländska Tolg samåkning till och från orten. De har själva tagit fram det internetbaserade systemet och vill nu sprida det på landsbygden.

-Alla är jättepositiva när man vill åka med dem, men det är ju jättekrångligt att ringa runt och försöka organisera det ­hela, säger projektledaren Maja Söderberg på Tolgs sockenråd.

Allt i mobilen


En titt i mobiltelefonen visar på vilka tider man med hjälp av grannarna kan ta sig till och från Tolg, hur många platser som finns på resan och var man kan hoppa på.

-Den vanligaste sträckan är Tolg-Växjö, säger Maja Söderberg.

-Den sträckan har vi enats om ska kosta 20 kronor att samåka med någon. Den som åker får betala 20 kronor och den som kör får 20 kronor.

Gör det bättre själva


Byborna i Tolg har vid flera tillfällen försökt med påtryckningar för att få bättre kollektivtrafik utan att lyckas. Till sist tog de, med hjälp av ny teknik och engagerade bybor, saken i egna händer.

Tillsammans med Maja Söderbergs bror, som driver ett företag som sysslar med webbutveckling, har sockenrådet och byborna jobbat i ett år för att få till systemet och göra samåkningen mera praktisk.

-En av grunderna är att det är en by som är väldigt aktiv och öppna för nya grejer och byborna har varit väldigt ­involverade i processen att bestämma hur det ska funka, hur mycket det ska kosta och hur man ska göra med minderåriga och så vidare, säger Maja Söderberg.

Många timmar


Många timmars ideellt arbete har lagts ner. Kostnader har täckts av bidrag från både kommun och EU:s landsbygdsstöd, totalt 260 000 kronor.

Intresset är stort från andra håll och man hoppas kunna sprida det vidare efter att man fått det att fungera i Tolg. Men det är inte så enkelt att man bara sätter upp ett system hur som helst.

-Det svåra är inte tekniken utan att få byborna att verkligen använda det. Hans Dahlgren