facebooktwittermail

Här odlas fisk på torra land

Vadstena

I ett gammalt grisstall utanför Vadstena odlar Per Eke-Göransson något så ovanligt som gös och abborre, som säljs till privatpersoner och restauranger. Det är en avancerad odling där allvarliga teknikfel kan slå ut all fisk på mindre än tio minuter.

Restaurangerna uppskattar bland annat den odlade fisken på grund av leveranssäkerheten. Eftersom det aldrig stormar inne i ladan vet restaurangerna att de alltid får fram fisken i tid, och då kan de också ha den på menyn, berättar Per Eke-Göransson.
För att se den här videon behöver du vara prenumerant.
Logga in eller prova för en krona!

Per Eke-Göransson har varit fiskodlare i fem år, och för några år sedan hände det som inte fick hända. I samband med ett lokalt strömavbrott slogs den centrala pumpen ut. Men eftersom strömmen gick fram på en fas utlöstes aldrig några larm. 70 procent av fiskarna dog den gången.