facebooktwittermail d

Peab inblandad i bedrägerihärva

En bedrägerihärva där Peab utpekas som inblandad, rullas nu upp i Östersund. Miljonbelopp ska ha gått till Östersunds fotbollsklubb, Östersunds FK.

I ett avancerat dribbel med pengar lurades Peab på miljonbelopp som gick till Östersunds fotbollsklubb. Östersund i svart.
I ett avancerat dribbel med pengar lurades Peab på miljonbelopp som gick till Östersunds fotbollsklubb. Östersund i svart.

En ledande person i klubben har anhållits av ekobrottsmyndigheten misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. En affärspartner har också häktats på liknande anklagelser.

Affärspartnern ska ha skrivit falska fakturor till Peab och på det sättet tillskansat sig cirka nio miljoner kronor. En medarbetare i Peab misstänks för att ha hjälpt affärspartnern i bedrägerierna.

På Peab igångsattes i slutet av veckan en undersökning för att se hur bedrägerierna kan ha gått till.

Bakgrunden är en ganska tragisk historia där personen i klubbens ledning satsade allt för att ÖFK skulle ta sig till Allsvenskan, vilket lyckades. På fem säsonger avancerade laget tre divisioner (2011-2015). Men för att spela i en elitdivision måste klubben ha god ekonomi och inte redovisa ekonomisk förlust, annars förlorar den sin elitlicens.

Sponsring av klubben med misstänkta bedrägeripengar räddade klubben från att gå med miljonförlust 2014, enligt Östersunds-Posten. Bland annat nämns summan 15 miljoner som gått in i klubben. Insättningarna har bokförts som vinster från spelarförsäljningar.

Det finns ingen misstanke om att någon anställd i klubben gjort något fel.