facebooktwittermail

Påskpremiär för hemgjord lantglass

Lagom till påskhelgens kosläpp på Björketorps Gård i Blekinge kan besökare få avnjuta mjölkbonden Per Brunbergs egentillverkade glass.

- Det viktigaste för mig är att göra en riktigt bra produkt som dessutom är asgod, förklarar den prisbelönta lantbrukaren för tidningen Sydöstran.

I januari fick han klartecken från Livsmedelverket för att starta produktionen av glass och sorbet baserad på ekologisk grädde från gården, ägg från grannen och färska bär från kusten. Sedan dess har vänner och anhöriga ställt upp som provsmakare.

Intresset stort


- Det är 25 år sedan jag köpte min första lilla glassmaskin och det finns många myter om mitt glassätande. Men jag har alltid tyckt att det är kul med glass, berättar Per Brunberg.

Totalt kommer sortimentet bestå av 15 smaker. Intresset för glassen är stort, men tills vidare vågar Per Brunberg inte sia om framtida expansionsmöjligheter.

- Jag måste ta det i min takt. Jag har en gård att sköta också, säger han.

Per Brunberg har tre anställda och driver ekologisk mjölkproduktion med 150 kor och 750 hektar i Johannishus, mellan Ronneby och Karlskrona.

Tidigare i år belönades han med Lantbrukets arbetsmiljökommittés pris för att hans företag anses ha en bra arbetsmiljö och för att han är lyhörd för de anställdas ideer. ATL.nu