1950-talet är traktorrevolutionens årtionde i Sverige. Det var då traktorn gjorde entré på smågårdarna och hästarna blev omkörda som dragare. 1953 fick svenskt jordbruk fler traktorer än hästar. Dieselmotorn, som i och för sig var en gammal uppfinning, slog knockout på konkurrenterna och tog över helt.
Pärlorna från 50-talet skimrar fortfarande
På 1950-talet slog traktorn igenom på den svenska landsbygden. Här minns ATL-följarna sina bästa 50-talare!
Jag är född på 1950-talet och på gården fanns det då en arbetshäst, en BM Victor och en Fordson Major Diesel. I vårbruket minns jag att de tre dragarna jobbade sida vid sida. Fordson Majoren drog harven, Victorn kämpade med såmaskin och hästen drog vagnen när jag plockade sten. Men det varade bara några år. Hästens tid som dragare på gården var över. Jag saknade inte hästen, den bet och sparkade mig när den fick chansen. Då drömde jag om att bli stor och få köra traktor.
1950-talet startade med ett svenskt fyrverkeri. Biltillverkaren Volvo i Göteborg köpte anrika traktorbyggaren Bolinder Munktell i Eskilstuna. Nu skapades ett företag som såg dieseltraktorn som framtiden. Och dieslarna radades upp; BM 35, BM 36, BM 230 Victor, BM 55, BM 470 Bison och BM Volvo 350 Boxer. De kom alla att göra succé under 1950-talet. BM Volvo byggde ett starkt varumärke.
Men konkurrensen på svenska marknaden var stenhård. Ferguson Grålle, Fordson, International Harvester, Oliver, Case, John Deere, Lanz, David Brown och Massey-Harris, för att nämna några, krigade med BM Volvo. Av traktorbyggarna på 1950-talet är det inte många som överlevt som självständiga fram till idag. Det är nog bara John Deere som gått helt orörd under de 70 åren. John Deere har gått från extremt ovanlig till marknadsledare i Sverige.
Följ ATL på Instagram!
På ATLs Instagram fokuserar vi på maskinerna inom lantbruk, skogsbruk och entreprenad. Gå gärna in och följ oss, det läggs upp nya och gamla maskiner flera gånger om dagen. Vi heter @tidningenatl. Välkommen in i maskinvärlden!