facebooktwittermail

Veterinär: ”Aldrig sett så magra hästar”

Två hästägare har dömts för djurplågeri efter att deras hästar vid kontroller visat sig vara svårt avmagrade.

”Jag har aldrig sett så magra hästar, varken levande eller döda”, uppger en veterinär enligt polisens förundersökning.

Varning för starka bilder!

Polisens förundersökning i målet omfattar närmare 200 sidor. I den står att läsa att länsstyrelsens djurskyddskontrollanter i slutet av maj 2018 gör ett besök på en gård i östra Sverige. Då har länsstyrelsen hunnit få ett par anonyma anmälningar om att det finns hästar på gården som inte sköts och fodras ordenligt.

Den här ponnyn beskrevs som utmärglad där revben, ryggrad och bäcken syntes väl.
Den här ponnyn beskrevs som utmärglad där revben, ryggrad och bäcken syntes väl. FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖKNING

På gården finns ett 15-tal hästar och ponnyer samt ett antal andra djur. Flera ponnyer är i dåligt skick; toviga hårremmar, långa hovar, dåligt musklade och magra.

I sämst skick är en ponny som uppges vara 38 år. Ägarna uppmanas att antingen ge ponnyn vård eller avliva den. Samma råd ges om en mager tovig katt som har svårt att gå.

Katt omhändertogs

En månad senare har ingenting hänt, men när länsstyrelsen gör en ny kontroll i augusti samma år har ponnyn försvunnit. Omständigheterna är enligt förundersökningen oklara, men den uppges ha avlivats och grävts ner. Tre veckor senare konstateras att katten finns kvar, ägarna hävdar att det handlar om en annan katt men fotografier från tidigare besök ska bekräfta att det handlar om samma katt. Då tar länsstyrelsen beslut att omhänderta katten, som undersöks och avlivas.

FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖKNING

Någon månad senare kommer en ny anonym anmälan om misskötsel av hästarna och att de inte fått tillräckligt med foder. Den här gången till polisen. En ny kontroll görs med polis, veterinär och länsstyrelsen på plats och det fattas beslut om att omedelbart omhänderta tre hästar; två shetlandsponnyer och en arabhäst. Veterinären gjorde bedömningen att de två shettisarna var utmärglade.

Avlivade hästarna

Sår som inte fått möjlighet att läka.
Sår som inte fått möjlighet att läka. FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖKNING

”Har aldrig tidigare sett så magra hästar, varken levande eller döda”, uppgav veterinären enligt förundersökningen, och menade att det kan ta både några veckor och månader innan hästar bli så magra. Själv hävdade en av ägarna att det gått fort, bara på en vecka i den ena ponnyns fall.

Arabhästen, som var drygt 30 år, bedömdes vara i lite bättre skick än de båda shettisarna. Men ändå mager, muskelfattig och med sår efter täcke.

Omhändertagandet hann aldrig verkställas då ägarna vid samma tillfälle ringde ut en veterinär och de tre hästarna avlivades.

Tingsrätten har nu, ett år senare, funnit att ägarna gjort sig skyldiga till djurplågeri och dömer dem till villkorlig dom och dagsböter – 40 dagsböter om 50 kronor i det ena fallet och 60 dagsböter om 130 kronor i det andra. Enligt tingsrätten borde de ha förkortat hästarnas lidande tidigare, oavsett om det handlade om att hästarna var gamla och hade svårt att ta upp näring eller inte.

”Det har varit de tilltalades ansvar att under sådana förhållanden begränsa deras lidande, det vill säga avliva hästarna”, skriver tingsrätten i domen.

Den ena ägaren döms också för hot mot tjänsteman efter att bland annat ha uttalat hotelser mot tjänstemän på plats.