facebooktwittermail

Pälsning av en halv miljon svenska minkar klar

Under en dryg månad har cirka 85 procent av alla minkar som hålls för pälsproduktion avlivats. Samtliga minkfarmer har också undersökts för coronavirus men inga nya fall har upptäckts.

Döda minkar i Danmark. Arkivbild.
Döda minkar i Danmark. Arkivbild. FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/TT

Den 23 oktober bekräftades det första fallet av mink med coronavirus i Sverige, närmare bestämt i Sölvesborgs kommun. Sedan dess har smitta konstaterats på 13 besättningar, samtliga i Blekinge.

I början av november påbörjades därför en så kallad pälsning av minkar som inte används för avel. Totalt avlivades 550 000 minkar, vilket motsvarar ungefär 85 procent av alla minkar som hålls för pälsproduktion.

I slutet av november avslutades pälsningen och kvar blev totalt cirka 90 000 avelsdjur.

Inga nya fall

Samtliga besättningar i landet har även undersökts för covid-19, men inga nya fall har upptäckts sedan den 13 november.

”Jordbruksverkets bedömning är att risken för nya utbrott av sars-cov-2 på mink därmed är lägre, eftersom det är färre människor som kommer att gå in i besättningarna och man dessutom kan ha glesare bland djuren”, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Fortsatt pågår kontinuerlig provtagning för virus och antikroppar hos de avelsdjur som blev kvar efter pälsningen.

Restriktioner kvarstår

Jordbrukverket beslutade den 5 november om restriktioner för samtliga svenska minkfarmer som fortsatt kvarstår. Syftet är framför allt är att förhindra att smitta förs ut från besättningarna.

”Jordbruksverket har arbetat nära minknäringen för att säkra att alla vet vad restriktionerna innebär och hur de ska följas. Under förra veckan har vi även gjort tillsynsbesök på minkfarmer i Blekinge för att följa upp hur restriktionerna följs”, säger Håkan Henrikson.

Annan virusvariant

Under torsdagen kom också uppgifter från Statens veterinärmedicinska anstalt om att danska och svenska minkar inte drabbats av samma virusvariant. Det visar den övervakning som genomförts av SVA.

LÄS MER: Första fallet av det nya coronaviruset hos mink i Sverige

LÄS ÄVEN: Coronasmitta på fler svenska minkgårdar

LÄS OCKSÅ: Minister avgår efter danskt minkkaos