facebooktwittermail d

På plantskolan är det full aktivitet

I familjeföretaget Säve plantskola utanför Göteborg råder högtryck. Nu börjar leveranserna av perenna växter ut till garden center och anläggare.

SÄVE ATL
Kruka, torv, pluggplanta, kruka, torv, pluggplanta - fyra personer servar den hungriga krukningsmaskinen mitt i lokalen. Än är det några dagar kvar innan arbetstempot ökar ytterligare. När hjulen snurrar som värst arbetar 20 personer i plantskolan och bortåt 9 000 plantor levereras ut om dagen.

- Då arbetar vi familjemedlemmar sju dagar i veckan, förklarar Rickard Nordström som ansvarar för försäljning och sortiment men även kör ut växter med företagets lastbil.

1 000 perenner


Säve plantskola har bortåt 1 000 olika sorters perenner på listan, från storsäljaren Hosta fortunei Patriot till udda förmågor som den frösådda krolliljan. Den senare tar tre år på sig att bli salufärdig och finns med i sortimentet mest som kuriosa.

På några månader ska nu knoppar spricka, blad växa till och rötter breda ut sig i de svarta plastkrukorna. Och med solen och vårvärmen kommer även kunderna.
I april trappas tempot upp med leveranser varje dag i veckan, först sista veckan i juli minskar intensiteten. Varje år säljs omkring 700 000 plantor.

- Av dem består cirka 250 000 av egenförökat material som till exempel timjan och kantnepeta, berättar Rickard Nordström.

Färdigköpta plugg


Trenden går dock mer och mer mot färdigköpta pluggplantor från Holland, småplantor som sätts i krukor och får växa till sig i plantskolan.

Både krukning och leveranser fortsätter långt in på hösten och vintern, men nu i något lägre tempo än under de intensiva vår- och försommarmånaderna.

Cirka 70 procent av växterna från Säve plantskola säljs till garden center över hela landet. 25 procent går till anläggningsfirmor och 5 procent säljs till kollegor. Kunderna finns från Ystad i söder upp till Kalix i norr.

Nästa generation


Företaget har drivits av Madeleine och Rolf Nordström sedan 1976 och omsatte förra året 10,9 miljoner kronor. I månadsskiftet mars-april tog nästa generation, syskonen Rickard Nordström, 33 år, och Marie Andersson, 38 år, över driften.

Det var dags för generationsskifte, en numera nästan unik företeelse inom trädgårdsnäringen där många familjeföretag har lagts ner.

Bara växter som gäller


- Jag har hjälpt till sedan barnsben och ju mer ansvar jag fick för leveranser och plockning ju roligare blev det, säger Rickard Nordström.

Han har gått gymnasiets industriprogram och styrt robotar på Volvo men nu är det enbart växter som gäller. Marie Andersson är florist och ansvarar för produktion och förökning i företaget.

Och engagemanget bara växer. Säve plantskola är ett välkänt namn i branschen och är medlemmar i intresseorganisationen Perennagruppen som varje år utser årets perenn. Bakom utmärkelsen ligger bortåt tre års möten och diskussioner innan valet är klart.

Lyfta doldis


- Årets perenn är ett sätt för branschen att lyfta fram en bra doldis i sortimentet. Förra årets växt, koreansk plymspirea, ökade från 5 000 sålda exempar till 28 000 bara inom Perennagruppens företag.

Under högsommaren mattas antalet leveranser men samtidigt fortsätter produktionen inför nästa år. Och snart nog väntar nästa säsong.
- I december kommer 2012 års katalog ut, då lägger kunderna sina första beställningar.
Marianne Persson