facebooktwittermail

Övervinn höstdeppen och peppa personalen

Förbered dig för en tuff höst och vinter. Covid-19 restriktioner i kombination med mörker och kyla gör hösten extra kämpig i år och inget företag mår bättre än medarbetarna som jobbar där. ATL har samlat tipsen som hjälper dig och övriga anställda att övervinna höstdeppen.

John Steinberg.
John Steinberg. FOTO: MICHAEL STEINBERG

För många är hösten en tuff årstid ett vanligt år, i år har covid-19 lagt extra tyngd på bördan. I många personalgrupper kommer det att märkas, men det går att ta kommandot över höstdeppen.

– Jag uppskattar inte större sociala sammanhang utan gillar att stänga in mig hemma. Det är mer tillåtet att jobba på hösten och att jobba är min hobby, säger John Steinberg som är skolforskare och har skrivit ett stort antal böcker om pedagogik och ledarskap.

Synliggör höstens styrkor

Det som vi svenskar pratar om enligt John Steinberg, som har bott hela sitt vuxna liv i Sverige men som ursprungligen kommer från USA, är just väder och han menar att vi fokuserar lite väl mycket på regn, kyla och mörker.

– En av mina käpphästar är att förvandla ett bristperspektiv till styrkeperspektiv. Jag är van från skolans värld att vi koncentrerar oss på bristerna när det är mycket enklare att utveckla våra styrkor och något vi borde bli bättre på, säger John Steinberg.

Så sörj inte att hösten inte infriar sommarens höjdpunkter utan synliggör i stället höstens styrkor. Ett annat bra pedagogiskt grepp är att skriva listor på roliga aktiviteter som får er att må bra på jobbet.

Tips för en ljusare höst

Var generös med positiva kommentarer, det får både dig och personalen att må bra.

Vad är höstens styrkor enligt personalgruppen? Be medarbetarna lista höstens höjdpunkter. Om några gillar att promenera så uppmuntra dem att ta en promenad under lunchen när det fortfarande är ljust. Både motion och solljus är bra botemedel mot höstdeppen.

Det gäller också att hitta nya positiva förstärkare när våra vanliga höstplaner ställs in som mässor och konferenser. Vad kan ni göra ihop på ett Covid-19 säkert sätt? Kan ni bjuda in någon som håller en kurs på plats utomhus?

Vi deppar mindre när vi gör roliga saker ihop. Med små medel går det att sätta guldkant på vardagen. Om du har svårt att komma på något så be medarbetarna att skriva en lista med fem aktiviteter som de tycker bringar lite ljus i mörkret.

Julfirande. Att genomföra ett julbord på ett säkert sätt kan bli en utmaning. Men kan ni hitta alternativa sätt att äta julbord? Går det att beställa färdiga jultallrikar som ni kan äta på jobbet?