facebooktwittermail

"Det är inte gratis att flytta skit"

Sveriges lantbrukare har problem med överfulla gödselbrunnar. På grund av snön kan gödseln inte spridas på åkrarna.

FOTO: ANN LIND N

Många av Sveriges lantbrukare står med överfulla gödselbrunnar till följd av stora mängder nederbörd. Trots att man enligt lag får köra ut gödsel efter den 1 mars gör snön att detta inte är möjligt. Gödseln riskerar att rinna undan och förorena vattendrag.

Därför slår många nu sina kloka huvuden ihop och lagrar gödsel hos varandra.

– Normalt sett flyttar vi väldigt lite gödsel på vintern. Jag har inte upplevt något liknande sedan 1995, säger Marcus Bladin, vid Bröderna Bladin Maskinstation i Linköping, till ATL.

Enligt Marcus Bladin har han aldrig tidigare kört "så mycket skit" som i år. I hans närområde finns i princip inga tomma brunnar, vilket gör att han måste köra långa sträckor till brunnar där det finns plats över.

– I går fick jag köra tre mil till en tom brunn. Man hinner inte mycket på en dag eftersom det är så långa avstånd. De vi hämtade hos i går klarar sig till i morgon så då ska vi tillbaka igen.

Stor mängd nederbörd

Vanligtvis brukar Marcus Bladins maskinstation köra gödsel i cirka tre hela dagar varje vinter. Nu har de kört sedan i onsdags förra veckan och väntar sig minst två veckors flyttning ytterligare.

– I november regnade det väldigt mycket, det är det största bekymret. En del lantbrukare hann inte tömma brunnarna och nu är de fulla. Dessutom har det varit jättemycket snö. Vi körde snö i februari och det är ovanligt. Med en halvmeter snö kan man inte komma ut på fälten och sprida även om man får dispens från miljökontoret så då får man flytta gödseln, säger Marcus Bladin.

Det kan finnas möjlighet att - i särskilda fall - få dispens från miljökontoret att sprida gödsel ändå. Det är något som Marcus Bladin uppmanar lantbrukare att göra.

– Man får lämna in sin EU-karta och de tittar på lutningar och risken att gödseln rinner i väg och förorenar vattendrag. Om risken är liten kan man få dispens. De vi ska iväg till nu har fått dispens. De hade en överfull brunn trots att de redan hade hade flyttat 400 kubikmeter till en annan gård.

Tommy Karlsson är lantbrukare i Skärskind i Östergötland. När han byggde sin gödselbrunn tog han det säkra före det osäkra och lät bygga en större brunn än vad som är brukligt.

– Vi har klarat oss i drygt 1,5 år med vår brunn, en mindre brukar ha en kapacitet på åtta månader. Vi kände att vi inte ville behöva stå inför det här problemet som många andra lantbrukare gör nu, och eftersom en större brunn inte innebar en mycket större kostnad lät vi bygga en, säger Tommy Karlsson.

"Inte gratis att flytta skit"

Något som däremot är kostsamt är att behöva flytta gödsel, något som Tommy Karlsson inte behöver oroa sig för nu. De som kör gödsel vet att ta betalt.

– Det är såklart olika, men de kör ju på timpris och det blir ju en kostnad. De brukar ta mellan 1 000 och 1 500 kronor i timmen, säger Tommy Karlsson och fortsätter:

– Det är ju jättebra om man kan hjälpas åt med detta. Samtidigt är det inte gratis att flytta skit fram och tillbaka, men man har inget val, säger han.

Samtidigt tror varken Tommy Karlsson eller Marcus Bladin att vintern kommer pågå länge till. Men problemet med den för låga lagringskapaciteten på gödselbrunnar kvarstår.

– Vi kommer behöva bygga fler och större gödselbrunnar med mer lagringskapacitet om vi ska komma tillrätta med det här problemet. Och så får vi hoppas att våren kommer i nästa vecka, avslutar Marcus Bladin.

LÄS OCKSÅ: Nu ges dispens för gödselspridning

LÄS OCKSÅ: Kviga på rymmen föll i gödselbrunn

LÄS OCKSÅ: Nu ges dispens för gödselspridning

LÄS OCKSÅ: Kviga på rymmen föll i gödselbrunn