Enligt Skogsstyrelsen brukar granbarkborrar som svärmat under sommaren gå ner i marken för vintervila vid den här tiden på året. Men årets stickprover som Skogsstyrelsen gjort i Götaland visar att det finns ovanligt många baggar kvar i träden.
Ovanligt många barkborrar kvar i träden
Skogsstyrelsen rapporterar att det fortfarande är effektivt att avverka de träd som angripits av granbarkborre. Detta då en stor del av borrarna är kvar under barken.
– Våra stickprover visar att det är förvånansvärt många som ligger kvar i barken och tar sin vintervila där i stället för att åka ner under marken, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen.
Risk för fler generationer
Skogsstyrelsen menar att det fortfarande är effektivt att avverka och forsla bort attackerade träd men då är det viktigt att barken följer med.
– Annars blir barkborrarna kvar i skogen övervintrar i den avfallna barken. Skulle de ligga kvar i barken så finns risk att de blir varmare snabbare när våren och solen kommer vilket leder till en tidigare svärmning. Ju tidigare svärmning leder också till att de hinner föda upp fler generationer så det vill man helst undvika. Det är jätteviktigt att man får med sig barken ut när man avverkar, säger Gunnar Isacsson.
Hösten avgör
Om hösten blir varm kommer baggarna flyga ner och tillbringa sin vintervila i marken men om den i stället blir kall stannar de under barken, förklarar Gunnar Isaksson. Därför är det fortfarande oklart hur långt in på hösten och vintern som det fortfarande är effektivt att avverka skog för att bekämpa granbarkborren.