facebooktwittermail d

Oro i Riala efter vargattack

Vargangreppet i Rialareviret i Roslagen påverkar hela trakten. Det är tredje gången som en hund dödas sedan ett vargpar etablerade sig i området och fick valpar.

- Det är jakten som blivit lidande för att vargen finns här. Det går inte att jaga med lös hund längre och det är inte samma känsla då, säger lantbrukaren Magnus Carlsson till Norrtelje Tidning.

Mer rädd för vildsvin


Lite orolig är han också för att vargen ska ge sig på hans kalvar, men själv rör han sig i skogen på samma sätt som tidigare.

- Jag är mer rädd för vildsvin än för varg. Jag tror inte att vargen kommer att attackera människor, säger han.

Grannen Åsa Nilsson har fått vänja sig vid att hålla hunden Selma kopplad.

- Det känns som om det lika gärna kunde ha varit vår hund som blev dödad. Innan vargarna flyttade hit tyckte jag att de som bodde i Värmland och Dalarna var gnälliga. Men det är inte kul att bo i ett vargreservat, säger hon till tidningen.

Angreppet mot inträffade under söndagsmorgonen i Rialarevirets nordöstra del i norra Stockholms län.

Noggrann kontroll


Den ena vargen gjorde utfall mot en kvinna som var ute och promenerade med sin ettåriga dotter, medan den andra drog in familjens hund i skogen. Kvarlevor efter hunden påträffades senare några hundra meter från platsen.

Sedan vargparet bosatte sig i Rialareviret har länsstyrelsen i Stockholms län haft noggrann kontroll över dem.

Både hannen och tiken är försedda med sändare. Batteriet i hannens sändare är urladdat, men tikens fungerar. De fyra ungarna har försetts med datachip som gör att de kan identifieras. ATL.nu