facebooktwittermail

Oro hos fårägare efter vargattack dödade 14 får

I helgen blev 14 får attackerade av en varg i Östergötland och det finns en stor oro för andra lammproducenter i närheten att vargen kommer slå till igen.

Det finns två vargar i Långbogenreviret men det finns en chans att de kan ha fått valpar men än har inga valpar setts. Arkivbild.
Det finns två vargar i Långbogenreviret men det finns en chans att de kan ha fått valpar men än har inga valpar setts. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Det var i lördags som vargattacken upptäcktes på en gård väster om Finspång i Östergötland. Djurägaren till fåren ska ha haft 17 får på betet som blev angripit och endast tre överlevde vargattacken. Elva av fåren var döda när länsstyrelsens besiktningsman anlände till platsen och tre andra fick avlivas direkt på grund av för stora skador.

– Det måste ha skett under två nätter i följd på grund av förruttnelse som fanns på en del av kropparna hos fåren. Det var fluglarver som låg och åt på de tre som vi behövde avliva och vargarna kan inte ha hunnit göra allt detta på bara en kväll, säger länsstyrelsens besiktningsman och spårare Daniel Hellqvist.

Kan ha kommit in vattenvägen

Betesmarken hade ett fyrtrådigt elstängsel och var i bra skick men betesmarken angränsade också till en mindre strand och Daniel Hellqvist menar att en stor risk finns att vargarna simmat in för att nå fåren.

– Det är svårt att stängsla in vid vattnet då vattennivåerna ändrar sig hela tiden. Min teori är att vargarna har simmat in och på så sätt kunnat angripa fåren då det inte finns några tecken på att de tagit sig över eller under stängslet. Inte heller finns det något som tyder på att elstängslet skulle ha varit avstängt under de två nätterna, säger Daniel Hellqvist.

Finns två vargar i reviret

Gården ligger nära vargreviret Långbogen och där finns två stycken vargar. Under sommaren och våren har man övervakat reviret för att se om de fått några valpar men än har man inte lyckats se några.

– Vi har kameror i reviret och vi har inte sett några valpar. Vargarna är ju väldigt svåra att spåra just nu när det är så torrt, säger Daniel Hellqvist.

Stor fårgård i närheten

Drygt en kilometer från betesmarken där vargangreppet skedde finns Sätersborgs gård med drygt 750 stycken får. Flera av deras betesmarker har likt angreppsplatsen en liten strand och vargar kan teoretiskt sätt ta sig in via vattenvägen till fåren.

– Det känns ju inte alls bra att det skedde en attack så nära. Vi har ju femtrådigt på några av våra betesmarker och det bryr sig ju inte vargen så mycket om, säger Jonas Karlsson som driver Säterborgs gård.

Finns det något man kan göra för att säkra extra?

– Vi har ökat vår tillsyn av fåren markant men det finns ju tyvärr inte så mycket mer man kan göra. Det är klart man kan nödslakta alla fåren man har men det är ju inte direkt bra. Det känns som man bara sitter och väntar på en attack. Det är jättejobbigt och det bubblar ju inom en men man får ju avvakta och se, säger Jonas Karlsson.

Flera vargattacker i sommar

Under sommaren har det skett flera vargattacker runt om i Sverige. I juli skedde två vargattacker under två dygn på gränsen mellan Kronobergs län och Jönköpings län och I Norrtälje norr om Stockholm dödades sex får av varg. Än finns det ingen statistik över sommarens vargangrepp men som ATL tidigare rapporterat kommer det inte bli någon licensjakt på varg nu i vinter. Enligt siffror från Naturvårdsverket finns det sammanlagt drygt 300 vargar i Sverige.