facebooktwittermail d

Örjan Bertilson nådde magiska 30-gränsen

KOLMÅRDEN

Örjan Bertilson och Jonas Önnerstål sträckte båda armarna i luften när det förkunnades att de toppade respektive produktionslista för 2015.

Örjan Bertilson och Jonas Önnerstål toppade de produktionslistor för smågris respektive slaktgris som Gård & Djurhälsan presenterade under grisstämman i Kolmården. Örjan passerade den magiska 30-gränsen och Jonas vann för tredje året i rad.
Örjan Bertilson och Jonas Önnerstål toppade de produktionslistor för smågris respektive slaktgris som Gård & Djurhälsan presenterade under grisstämman i Kolmården. Örjan passerade den magiska 30-gränsen och Jonas vann för tredje året i rad. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Örjan Bertilson passerade dessutom en historisk gräns när den produktion han driver tillsammans med hustrun Anna på Persgård i Blixtorp utanför Varberg nådde ett genomsnitt på 30,0 smågrisar per sugga och år.

– Vi hade två mål för året, att bli etta på listan och bli först i Sverige med att nå 30-gränsen. Nu lyckades vi med båda och det känns förstås fantastiskt, säger Örjan Bertilson.

"Måste jobba tätt i ett team"

En stor del av framgången tillskriver han den holländska Yorkshirerasen som introducerades för två år sedan. Örjan Bertilson var inte heller sen att dela äran med personalen, foderföretaget och slakteriet.

– Jag håller på med racing tillsammans med sonen och detta är i mångt och mycket samma sak. Man måste jobba tätt i ett team och kan inte lämna något åt slumpen, menar Örjan Bertilson.

Gården har 280 suggor i produktion med egen rekrytering och alternerande återkorsning. Smågrisarna förmedlas av Dalsjöfors Slakteri genom mellangårdsavtal.

"Noga med smittskyddet"

Om Örjan Bertilson var en ovan segrare går det inte att säga detsamma på slaktgrissidan där Jonas Önnerstål på Ösby Gård utanför Eskilstuna vann för tredje året i rad och därmed får behålla vandringspriset för gott.

– Det är väl inga större hemligheter. Vi håller vår linje och är noga med smittskyddet. Det är jag, sonen Henrik och två anställda som gör jobbet, berättar Jonas Önnerstål.

Ösby ingår i en suggring och producerar cirka 6 000 slaktgrisar per år, dubbelt så mycket som antalet smågrisar. Stallarna är från 2007 och slaktdjuren går till Scan.

Topplistorna är sammanställda utifrån rapporteringen från dem som ingår i Gård & Djurhälsans program Pigwin respektive Winpig.

Fler levande per kull

På smågrissidan gick de tio producenterna i topp av listan från ett medeltal på 27,4 förra året till 28,6. Antalet levande per kull ökade från 14,1 till 14,5.

Tvåa blev fjolårets vinnare Erland och Ann Jakobsson, Ljungbyholm, med 29,4 och trea Lars och Åse Andrésson, Karlsborg, nya på topplistan med 29,1.

På slaktsidan minskade tillväxten per dag något jämfört med förra året från 977 till 974 gram räknat i medeltal bland de tio bästa. Tvåa på listan blev Anders och Lars Johansson, Mönsterås, som lyfte från en andraplats i fjol, och trea Christer Hylander, Västerås, femma förra året.