facebooktwittermail

Internationell operation avslöjade matfusk

Operation Opson avslöjade hur bland annat svenska företag fuskade med livsmedel och varor som kött, godis och sprit.

Inom den internationella insatsen, kallad Opson, stoppades 3 620 ton mat och andra varor att nå konsumenterna genom olika tillslag under tiden december 2017 till mars 2018. Dessutom togs 9,7 miljoner liter dryck i beslag.

Enligt TT misstänks ett företag i södra Sverige för att systematiskt ha fuskat med datummärkning. Flera andra svenska företag misstänks för att ha fuskat med kött, godis, andra livsmedel och sprit.

– Den internationella brottsligheten jobbar över gränser och därför är det viktigt att samordna sådana här insatser, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till TT.

Efter hästköttsskandalen har Livsmedelsverket fått ökade resurser för att jobba mot matfusk. Två personer jobbar i stort sett heltid med ärenden kring livsmedelsfusk.

– Men i Danmark har de en hel grupp runt 30 personer så det är långt ifrån tillräckligt. Vi får tips om många saker, även allvarliga fall som vi inte hinner med, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

LÄS OCKSÅ: Vill se hårdare påföljder mot aktivister

LÄS OCKSÅ: Här är varan som blev Årets matbluff

Skärpning av lagen

Från och med första januari nästa år ska lagen skärpas så att det blir möjligt att utdöma fängelsestraff i upp till två år för fusk med livsmedel. Idag ligger straffskalan på enbart böter.