facebooktwittermail d

Onödigt och riskfyllt

Riskfyllda ingrepp som kan vara i gråzonen. Det menar Johan Beck-Friis vid Sveriges Veterinärförbund.

Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund, säger till ATL att han aldrig hört talas om något liknande varken i Sverige eller utomlands när det gäller höns.

– Det är inget ingrepp som ingår i rutinen för veterinärer.

Han ser varken äggvärpning eller äggledarinflammation som tillräckliga skäl för att kastrera en höna.

– Att värpa ägg är det en höna är konstruerad att göra och det tillhör hennes beteende att värpa. Det är inte jobbigt eller ångestframkallande för hönan utan naturligt.

Andra orsaker

Johan Beck-Friis ser inte äggledarinflammationer som ett problem. Eller äggproduktionen.

– Äggproduktionen börjar avta när hönan är 1,5-2 år gammal men sedan kan en höna bli 10-12 år om hon får leva. När hon dör är det snarare njurar och andra inre organ som sviktar.

Riskfyllt ingrepp

Kastrering av en höna skulle också vara ett förhållandevis stort ingrepp men också riskfyllt. Både äggstock och äggledare måste avlägsnas:

– Äggstocken ligger centralt placerad inne i hönan vilket gör att det blir en bukoperation. Hönor är också känsliga för narkos och för temperaturväxlingar under narkos. Att göra ett sådant ingrepp är en onödig risk, det är inte säkert alla hönor överlever, säger Johan Beck-Friis.

Kan vara olagligt

Han menar att det också kan vara ett olagligt ingrepp:

– Det är i varje fall en gråzon om det är tillåtet. I Sverige är det ju egentligen bara hondjur av katt som vi kastrerar, säger Johan Beck-Friis.