facebooktwittermail d

”Onödig motsättning mellan mat och energi”

Det finns en tredje väg – tillverka både mat och elektricitet på åkermarken.

Solcellspark.
Solceller blir omdiskuterade när de sätts på marken (arkivbild). FOTO: PATRIK C ÖSTERBERG/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Ökad efterfrågan på fossilfri och närproducerad el skapar nya konflikter. Särskilt uppmärksammade är motsättningarna när nya vindkraftsparker ska etableras.

På senare tid har intresset för att bygga för solel ökat. Det är problemfritt när det handlar om det egna taket men när man börjar anlägga solcellsparker på åkermark kommer protesterna.

Då står fossilfri energi och livsmedelsproduktion emot varandra, två i sig behjärtansvärda ändamål. Även om åkermarken inte förstörs på något sätt kan – helt i onödan – bråket eskalera.

Det är då intressant att det finns en tredje väg – tillverka både mat och elektricitet.

Företaget Agrosolary med bland andra teknikprofilerna Kurt Hansson och Per Frankelius deltog i tekniktävlingen Agtech Challenge med ett sådant koncept. Rörliga solceller på stolpar står i rader där det också finns till exempel fruktträd. Mellan raderna kan det odlas spannmål eller andra grödor.

Se där – en kombination av grödor och energi. Äkta agroforestry med energikrydda! Förutom smart markutnyttjande minskar det riskerna i företaget med fler ben att stå på och är också bra för den biologiska mångfalden när monokulturerna bryts.

Framtidens jordbruk blir bättre än vi tror.