facebooktwittermail

Omröstning om småviltsjakt slarvades bort

Regeringen skulle egentligen ha förlorat slaget om småviltsjakten. Men en trippeltabbe i riksdagens kammare räddade kvar de nuvarande reglerna.

- Den här typen av lotteridemokrati är ohållbar, rasar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

De rödgröna och Sverigedemokraterna var överens om att ändra reglerna för småviltsjakt i fjällen. Om kvittningssystemet mellan de rödgröna partierna och den borgerliga alliansen fungerat skulle S, MP, V och SD vunnit omröstningen med två röster eftersom 17 ledamöter på vardera sidan var kvittade, konstaterar Dagens Nyheter.

Missförstånd


I stället vann regeringssidan omröstningen med en enda rösts övervikt - 157 mot 156.

Riksdagen sa därmed nej till ett förslag att återgå till den ordning som gällde före 2007, då regeringen öppnade jaktmarkerna i fjällvärlden för alla EU-medborgare.

En socialdemokratisk ledamot uppav efteråt att han tryckt på rätt knapp, utan att rösten registrerades.

Vänsterpartisten Vivianne Johansson röstade inte på grund av ett missförstånd inne i kammaren medan en kristdemokrat som egentligen skulle ha varit frånvarande röstade ändå, skriver Dagens Nyheter.

Små marginaler


Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra hade blandade känslor efter röstningskaoset.

- Fördelen med det här beslutet är att det inte blir något stopp för turismen i svenska fjällen. Men det visar återigen att marginalerna är väldigt, väldigt små.

De rödgröna och regeringspartierna kvittar ledamöter som är på resa eller av annan anledning inte kan närvara vid voteringar i kammaren, så att styrkeförhållandet mellan blocken inte ska ändras. Sverigedemokraterna har inte släpps in i systemet.

Kvitteringen är omdiskuterad och onsdagens fiasko lär ytterligare spä på kritiken.
ATL.nu