facebooktwittermail d

Enorma skogsbränder på två kontinenter

Nordöstra Ryssland har den torraste och varmaste sommaren på 150 år. Vädret underblåser omfattande skogsbränder i Rysslands största delrepublik Jakutien (Sacha) i nordöstra Sibirien.

Samtidigt fortsätter de stora skogsbränderna i västra Nordamerika med oförtruten kraft.

Skogsbränder i Sacha, Sibirien.
Skogsbränder i Sacha, Sibirien. FOTO: AP/TT

Frivilliga män, kvinnor och barn deltar i brandsläckning. Jakuter vädjar till den miljöengagerade Hollywood-stjärnan Leonardo DiCaprio om hjälp, och bombarderar ryska miljöministerns konton i sociala medier.

– För oss är naturen en levande, generös och vis mor. Varje sommar ser jag hur hon vissnar. Alla vi gråter av vanmakt, berättar en pensionerad jakut som bor i Malzjegar, en by omringad av skogsbränderna, för TT.

58-åringen som inte vill skylta med namn är en av de frivilliga som varje år släcker skogsbränder i Rysslands största delrepublik. I Sacha, det nya namnet på Jakutien, täcker skogen över 80 procent av ytan.

Bränder och farlig rök

Under tisdagen har man släckt 27 skogsbränder, som sammanlagt omfattade 56 000 hektar. Över 2 000 personer ska ha deltagit i arbetet, både räddningspersonal och frivilliga, helikoptrar och sjöflygplan har satts in.

Frivilliga vilar i nordöstra Sibirien efter att ha grävt branddiken i hopp om att hejda eldens framfart.
Frivilliga vilar i nordöstra Sibirien efter att ha grävt branddiken i hopp om att hejda eldens framfart. FOTO: IVAN NIKIFOROV/AP/TT

Men nya brandhärdar uppstår och just nu finns över 200 aktiva skogsbränder i republiken, enligt federala ryska räddningsmyndigheter.

Hittills i år har en yta på över 1,4 miljoner hektar berörts av bränderna, över 1,2 miljoner av dem var skog, enligt myndigheter. Men miljöorganisationen Greenpeace uppskattar den förstörda skogsytan till 3,5 miljoner hektar.

Men säsongen är långt ifrån slut, och förra året brann det på över 6 miljoner hektar – en yta motsvarande mer än hela Västerbottens län.

– Just nu ser det värre ut än det var förra året. Skogsbrändernas yta är mindre, men de sprider sig snabbare. Till slut kan det blir ett rekordår för Jakutien, säger Aleksej Jarosjenko, ordförande för skogsavdelningen på Greenpeace, till BBC.

Grafik över bränderna i Jakutien.
FOTO: GRAFIK: ANNA-LENA LINDQVIST

Varmast på 150 år

Sacha är Rysslands brandfarligaste region. Skogsbränder är vanliga, men förvärras av extremt väder i klimatförändringarnas tidevarv.

– Det finns flera anledningar till årets bränder. En av dem är att vi har den torraste och varmaste sommaren på 150 år, säger Jevgenij Grigorjev, borgmästaren i republikens huvudstaden Jakutsk, i en intervju med tv-kanalen Dozjd.

Den pensionerade jakuter som TT har pratat med upplever att skogsbränderna intensifieras varje år. När bränderna kommer nära hans by är hela den manliga befolkningen involverad i släckning.

– Nu är alla våra män som bor i byn upptagna med slåtter, men vi har varnats av lokala myndigheter att vi kommer att behöva släcka bränder i fall situationen försämras, säger han.

Fler bränder

Det brinner även i andra delar av Ryssland. I ryska Karelen, som gränsar till Finland, omfattar skogsbränderna runt 6 000 hektar, och fler än 300 personer och 64 fordon har involverats i släckning.

Även från närliggande Vologda, Irkutsk, Tjeljabinskt län i Uralområdet, Kamtjatka i Fjärran östern, samt i Magdan och Primorje i östra Ryssland rapporteras bränder.

”Ett maraton”

På andra sidan norra Stilla havet ligger hettan kvar över västra Kanada och vinden har tilltagit. Det ger syre åt de många bränderna som fortsätter att härja i området. I provinsen British Columbia rör det sig just nu om runt 300 bränder, varav över 80 inte är under kontroll.

Ett nödläge har utlysts och 5 700 personer har evakuerats, med ytterligare 32 000 i farozonen.

I USA härjar omkring 80 bränder, som tillsammans täcker ett område på drygt 520 000 hektar. Störst av dem är den stora så kallade Bootleg-branden, som täcker ett område på 150 000 hektar i delstaten Oregon.

2 200 brandbekämpare har lyckats sätta upp begränsningslinjer för en tredjedel av branden, som sprider sig både norrut och österut och beräknas fortsätta att brinna i veckor.

Farlig luft i New York

Alltmedan skogen brinner sprids röken över kontinenten. I såväl USA som Kanada varnar myndigheterna för hälsofarlig luft – från Idaho till Detroit och Ottawa och vidare till Atlantkusten.

Där, från Maine i norr och ner mot huvudstaden Washington DC, ligger röken i ett på sina ställen tre kilometer tjockt band omkring en mil upp i luften.

Men delar av röken ligger mycket lågt, och flera städer längs östkusten har utfärdat varningar för dålig luft. I bland annat New York och Philadelphia varnas för hälsorisker och att halten av partiklar är nio gånger över gränsen för Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer.

Röken från skogsbränderna ligger tjock över Manhattan i New York.
Röken från skogsbränderna ligger tjock över Manhattan i New York. FOTO: MARY ALTAFFER/AP/TT