facebooktwittermail d

”Gör en checklista inför kosläppet”

Snart är det dags kosläpp. Men det räcker inte bara med att ha koll på stängslen. Det gäller också att ha en plan för vad man ska göra om det kommer demonstranter, menar Sarah Ejermark på LRF Sydost.

Många vill se när det är dags för korna att komma ut i vårljuset för första gången för året. Men ett publikt kosläpp kan också locka till sig demonstranter.
Många vill se när det är dags för korna att komma ut i vårljuset för första gången för året. Men ett publikt kosläpp kan också locka till sig demonstranter. FOTO: MOSTPHOTO

I vår kommer allmänheten att ha möjlighet att besöka ett 10-tal gårdar i sydöstra Sverige för att se på när korna kommer ut för första gången i år. Men i publiken kan det också finnas de som inte är där för att se på ystra nöt utan demonstrera mot vad de upplever som djurplågeri.

– Det är ledsamt och tråkigt att alla inte förstår att bönderna verkligen älskar sina djur, säger Sarah Ejermark, kommunikatör på LRF Sydost.

Varje år skickar organisationen därför ut tips till medlemmar som tänker arrangera kosläpp och andra publika aktiviteter på sina gårdar.

Vem gör vad

– Det är bra om lantbrukaren redan innan har kontaktat polisen och sagt att det tidigare inträffat att det kommit oönskade personer vid sådana tillfällen.

Det är också bra att förbereda sig på andra sätt:

– Dela upp arbetsuppgifterna, vem ska fotografera, vem ska filma, vem ska skriva upp registreringsnummer och vem som ska ringa polisen, om det blir aktuellt till exempel.

Sedan är det inte så mycket mer en lantbrukare kan göra menar hon:

– Även om de inte har demonstrationstillstånd har de sin yttrandefrihet.

Ligg lågt

Det är ingen idé att gå i klinch med eventuella demonstranter menar hon:

– Ta inte kontakt. Ingenting talar för att de kommer att ändra sig. Och blir det bråk, ring polisen direkt.

Fortfarande är kosläppen minst några veckor bort för mjölkgårdarna i Småland och Blekinge.

– Det kan nog dröja till slutet av april innan det blir aktuellt, säger Sarah Ejermark.

LRF Sydosts allmänna råd inför betessläppet:

1. Säkerställ att ni har tillräckligt med personal under dagen. Bjud in lokalavdelningen, kommungrupperna och ta hjälp av dina vänner och grannar.

2. Meddela polisen i förväg att ni ska ha ett kosläpp och det beräknas komma mycket folk. Berätta om att det tidigare förekommit oönskade manifestationer i samband med kosläpp på andra gårdar samt passa på att få kontaktuppgifter om något skulle hända.

3. Tydliggör för alla inblandade på gården vem som gör vad om något skulle hända.

4. Släpp inte in allmänheten i stallarna (smittrisk som till exempel MRSA och EHEC).

5. Samtala helst inte med eventuella demonstranter och undvik till varje pris alla former av konfrontation.

6. Vid behov: Tillkalla polis.

Källa: LRF Sydost