facebooktwittermail d

Olycksbron avstängd hela sommaren

Lastbilsolyckan vid Södertäljebron på midsommarafton har gjort att Trafikverket behöver mer än två veckor på sig för att kunna återställa bron. Först vid mitten av augusti räknar de med att kunna släppa på trafiken igen. Det är det svåra arbetet med att byta ut balkar som drar ut på tiden, uppger Trafikverket.

FOTO: SKÄRMDUMP SVT NYHETER SÖDERTÄLJE

Det var vid klockan 02.30 under natten mot midsommarafton som en lastbil kraschade in mot Södertäljebron E4/E20 i södergående riktning. Lastbilen var från Möllarens Mjöl i Skåne och ägs av åkeriet Jan Lundgren Transport AB.

Våldsam krasch

Av ännu okänd anledning förlorade föraren kontrollen över lastbilen, rammade broräcket och förarhytten demolerades kraftigt. De två personer som färdades i lastbilen hade tur och skadades lindrigt med tanke på omständigheterna. Vad som orsakade olyckan utreds nu av polisen.

Enligt Trafikverket skulle det först ta två veckor innan trafiken kunde komma igång på bron, men nu verkar reparationsarbetet dra ut på tiden.

Byta balkar

Bron är så skadad att den inte klarar av tung trafik och Trafikverket vill undvika att den tunga trafiken tar sig in på bron. Ett annat skäl är att de som arbetar med bron ska kunna känna sig trygga och säkra under arbetets gång, uppger Trafikverket.

Både räcken och balkar fick stora skador efter olyckan. Bron har förskjutits och måste stagas upp och stabiliseras innan balkarna kan bytas ut. Det arbetet kräver en enorm precision samt höga krav på säkerheten.

Händer något oförutsett under arbetes gång kan det dröja ända in på hösten innan bron kan öppnas för trafik, uppger Trafikverket.