facebooktwittermail

Olyckor bakom de flesta misstänkta angreppen på hästar

Hästägare i Frankrike har anmält 500 misstänkta angrepp mot deras djur under året. Nu visar en polisutredning att människor bara ligger bakom en sjättedel av dem.

Arkivbild.
Arkivbild. FOTO: ELLINOR EKE-GÖRANSSON

Hästar med avskurna halsar och öron, och utstuckna ögon.

Under det senaste året har hästägare i Frankrike oroats av vad som framstått som brutala övergrepp mot deras djur. Omkring 500 fall har anmälts.

Polisen har bildat en särskild enhet för att undersöka om det kan finns ett samband mellan de misstänkta övergreppen, om det till exempel handlar om attacker utförda av en grupp som av okänd anledning har utsett hästar till sina offer. Varje enskilt fall har analyserats av veterinärer.

– Den stora majoriteten har visat sig bero på olyckor, eller att djuren har skadats av andra djur, säger polisen Maire-Béatrice Tonanny till tidningen Parisien.

Enligt polisen är det tydligt att människor står bakom 84 av fallen. Men detta betraktas inte som ett ovanligt högt antal – att människor angriper djur har alltid förekommit, uppger polisen.

Maire-Béatrice Tonanny säger att det i nuläget inte heller finns något som tyder på att en kriminell liga står bakom dåden.

– Stympningarna kan inte ha utförts av en enda grupp eller en individ. Det är däremot möjligt att en person står bakom flera övergrepp.