facebooktwittermail

Ölburkar dödligt gissel för kor

Förstörda grödor, nedskräpning och avlivade djur. Illegal skoteråkning i Valbotrakten, väster om Gävle, har på senare tid orsakat stora bekymmer för markägarna.

Skoteråkningen har formligen exploderat under de senaste årens snörika vintrar. Men det som är ett nöje för många innebär ett gissel för andra.

- När de far runt så här hämmar det växtligheten och säden växer ojämnt. Och så har vi skrotet som lämnas på backen, säger spannmålsodlaren och markägaren Björn Sjunning till Gefle Dagblad.

Hamnar i magen


Skrotet, främst delar från skotrar och slängda ölburkar, splittras i skördetröskorna och hamnar till sist i magen på betande kor. Det har lett till att flera djur blivit sjuka och fått avlivas, enligt markägare i trakten.

- Jag tror att det här handlar mycket om okunskap, man känner inte till vad som gäller och förstår inte vilka konsekvenserna blir, säger Lars Lööf vid Gävlepolisen till tidningen.

I veckan hölls ett möte, där bönderna diskuterade situationen med Gävle skoterklubbs ordförande Per-Olov Enlund.

- Vi måste se till att hålla oss väl med markägarna, utan dem kan vi ju inte köra. Nu har det blivit lite vilda västern här och situationen är absolut inte bra. Men skoterförsäljningen har ökat lavinartat och vi kan inte nå ut till alla åkare, säger han. ATL.nu