facebooktwittermail d

Öländsk mjölkgård hotas av konkurs

Mjölkgården Södra Sandby på Öland är under konkurshot och har nu lagts ut för försäljning hos en mäklare för 30 miljoner kronor. "Gården är föremål för konkurs och kan ses som ett typiskt fall för den allmänna nedgången av mjölkpriset", säger advokat och konkursförvaltare Erik M Gabrielsson på Gärde Wesslau Advokatbyrå i Växjö.

ATL.nu rankade redan förra veckan gården som en av de tio dyraste i Sverige (andra gårdar har kommit ut på marknaden sedan dess. Reds. anm).

Fastigheten rymmer 330 kor och 276 rek-platser. Marken är på 232 hektar, varav 76 hektar är åker och 153 hektar är betesmark. Advokat Erik M Gabrielsson hanterar flera liknande ärenden i Kalmar län och har hand om Ölandsfallet. En ansökan om konkurs för Södra Sandy gård på Öland lämnades in den 4 augusti.

"Ett typiskt offer"

– Det är ingen hemlighet att det är mjölkkrisen som ligger bakom det här. Det här är tyvärr ett typiskt offer för mjölkkrisen och katastrofalt för alla inblandade. Gården måste säljas helt enkelt, säger han.

Flera intresserade köpare har ringt och många av dem är själva verksamma i branschen. Ofta handlar det om grannar eller andra som bor i närheten.

– Det finns en stor jordhunger om man säger så. Intressenterna är inte enbart mjölkproducenter. Det finns gris- och andra köttuppfödare som visat intresse, säger Erik M Gabrielsson.

Utländska köpare

Även utländska köpare från eurozonen lockas av svenska gårdar som blir billigare än om de köper gårdar i sina Euroländer.

– En del holländare med en stark euro i ryggen ser en vinst i det här. Dom tjänar bra på det, säger Erik M Gabrielsson.

Det är mäklarfirman Skånegårdar AB som fått i uppdrag att sälja gården på Öland. Mäklare Mikael Sjöberg säger att det är en pågående strid som ännu inte är avgjord.

– Läget är följande. En fordringsägare har lämnat in en ansökan om konkurs, men lantbrukaren har överklagat. Det är just nu en pågående process i tingsrätten, säger han.

Är det möjligt att sälja gården för 30 miljoner kronor i dagsläget?

– Det är ett svårt läge kan jag säga. Man får kanske vara beredd att ta ett annat pris än vad marknaden är beredd att erbjuda, säger Mikael Sjöberg.