facebooktwittermail d

Ölandsbönder vinnare

Bönderna får rätt. Jordbruksverkets tolkning av EU-reglerna som gjorde att öländska lantbrukare blev utan tilläggsbeloppet för 2009 underkänns av förvaltningsrätten.

Det innebär att uppemot 50 lantbrukare på Öland har rätt till samma tilläggsbelopp för stödåret 2009 som för 2010. Nästan 50 fall till väntar på att betas av i rättsprocessen.

10-20 miljoner kronor


För lantbrukarna kan det handla om några tusenlappar upp till flera hundra tusen kronor. Enligt LRF Konsults beräkning handlar det om 10-20 miljoner kronor totalt för de öländska bönderna.

- Förvaltningsrätten tycker att det har varit ett fall av myndighetsutövning till nackdel för den enskilde. Det känns jättekul att något som kändes så fel, faktiskt var fel, säger Sofia Eitrem produktionsrådgivare på LRF Konsult som lett böndernas talan i massöverklagan som avgjorts.

Även hushållningssällskapet och länsstyrelsen har bistått lantbrukarna.

En glad överraskning


Mjölkbonden Roger Gustavsson i Gräsgård på Öland är en av de många lantbrukare som fått besked.
- Det var en väldigt positiv och glad överraskning som känns rättvis och riktig, säger han spontant efter beskedet.

Roger Gustavsson odlar omkring 180 hektar, mestadels vall och har cirka 180 hektar betesmark varav 120 hektar är alvarmark. Domen innebär att han har rätt till drygt 50 000 kronor, om inte beslutet överklagas till kammarrätten.

Roger Gustavsson vågar inte hoppas på för mycket. Ändå tillhör han inte dem som har drabbats värst.

Pengarna uteblev


- Eftersom beskedet kom så sent blev det en oerhört negativ överraskning för vissa att pengar som kanske skulle ha använts till en investering inte kom, säger han.

Att värdet på stödrätter under 2009 förändrades var en följd av en administrativ åtgärd hos Jordbruksverket och inget som jordbrukaren haft möjlighet att förutse och ändra på, skriver förvaltningsrätten i sitt domslut.
Domstolen menar även att det inte finns någon ledning att hämta i en av de ­EU-paragrafer som Jordbruksverket hänvisar till.

"Horribel hantering"


Magnus Nilsson som är stödansvarig för gårdsstödet på länsstyrelsen har drivit frågan hårt.
- Jag har alltid ansett att det har varit en helt horribel hantering som Jordbruksverket har gjort. Att brukarna får ta konsekvensen av den ändrade definitionen på jordbruksmark är helt orimligt.

Han hoppas att Jordbruksverket gör om hanteringen.
För att bönderna ska kunna få sina stöd behöver länsstyrelsen ett nytt underlag från Jordbruksverket, men när det är klart tar det bara några dagar innan bönderna får pengarna.
- Nu börjar en diskussion om det här, Jordbruksverket måste arbeta om stödrättskorrigeringen så att brukarna kan tillgodoräkna sig beloppen och det är det stora jobbet, säger Magnus Nilsson på länsstyrelsen. Frida Jonson