facebooktwittermail d

Olaglig rovdjursjakt som civil olydnad

Den illegala jakten på rovdjur är en form av civil olydnad. Det visar en ny avhandling från SLU.

Det svenska jägarna har till stor del utestängs från den beslutsprocess som lett fram till dagens rovdjursförvaltning. Det har lett till att visa jägare har radikaliserats, och den illegala jakten på rovdjur, särskilt på varg, kan beskrivas som en form av civil olydnad. Det menar Erica von Essen i en ny avhandling från SLU.

Utifrån djupintervjuer med jägare runtom i landet beskriver hon den sociala och politiska bakgrunden till dagens olagliga rovdjursjakt, och i vilken mån denna jakt kan ses som en form av civil olydnad.

Motsätter sig inte vargen i sig

"Att se en jakt som tycks bedrivas enligt mottot "skjut, gräv och tig" i svensk glesbygd som en form av civil olydnad kan låta provocerande för en del", säger Erica von Essen i ett pressmeddelande.

"När jag granskade samspelet mellan jägare och svenska myndigheter blev det dock tydligt att den illegala rovdjursjakten är en politiskt motiverad markering. Budskapet är att jägarna har berövats sina medborgerliga rättigheter i den lagstiftande processen".

Erica von Essens erfarenhet är att det oftast inte är vargen i sig som jägare motsätter sig, det är systemet de motsätter sig och utgångspunkten för dagens bristande vargförvaltning.