facebooktwittermail d

Ökat intresse för ekologiskt

Rekordmånga utställare kommer till Malmös ekologiska mässa. Över 350 utställare från 41 olika länder visar upp sina produkter.

Den ekologiska mässan i Malmö arrangeras för fjärde året i rad på Malmömässan 1-2 november. Arrangören Nordic organic food fair har samlat rekordmånga utställare. Det är producenter av certifierade ekologiska produkter, återförsäljare och distributörer som ska skapa nya kontaktnät och även visa upp produkterna för allmänheten.

– Marknaden för ekologiskt/naturligt är enormt stor i Sverige och Danmark. Och den växer även i många andra länder. Det är inte bara ekologisk mat utan det är också rengöringsprodukter, hudvårdsprodukter och hälsoprodukter, säger Lars Larsson, nordisk representant för utställningsarrangören.

Ökad försäljning

Försäljningen av ekologiskt ökar i Sverige och i hela Norden. Enligt Statistiska Centralbyrån stod försäljningen av ekologiska livsmedel och alkoholfria drycker för sex procent av den totala försäljningen, eller nära 13 miljarder kronor, under 2014.

Det totala försäljningsvärdet ökade med hela 45 procent 2104 jämfört med 2013. De ekologiska produkter som säljs mest är fisk och frukt. De har båda ungefär 13 procent av marknaden.

– Det finns en mycket större acceptans för begreppen ekologiskt och naturligt som inte fanns för bara fem, tio år sedan. Och tillväxten i marknaden har varit extrem.