facebooktwittermail d

Ökade volymer men lägre resultat för Mellanskog

Trots ökade volymer rasade resultatet för Mellanskog. Lägre virkespriser, finansiell oro och utebliven utdelning från Setra är förklaringen.

FOTO: MELLANSKOG

Mellanskog nådde om omsättning på nästan 1,9 miljarder kronor för årets första halvår, en ökning med halvannan procent jämfört med samma period i fjol. Även leveransvolymerna ökade, upp 4 procent jämfört med i fjol.

Trots det backade rörelseresultatet från fjolårets 56 miljoner kronor till 30 miljoner kronor för första halvåret i år. Ännu brantare var fallet för resultatet efter finansiella poster, som gick från 113 miljoner i fjol till 20 miljoner kronor i år.

Förklaringen finns enligt Mellanskog i lägre virkespriser, utebliven ersättning från Setra samt att turbulensen på de finansiella marknaderna påverkat finansnettot, som gick från 57 miljoner kronor i fjol till minus 10 miljoner i år.

Stabilare än förväntat

Trots det tycker Fredrik Munter, Mellanskogs vd, att halvåret varit stabilare än förväntat, och föreningen har också ökat omsättningen på skogstjänster med 13 procent jämfört med i fjol.

”Virkesvolymerna ökar och skogsägarna är aktiva beställare av skogsvårdstjänster som röjning, plantering och markberedning. Det känns som ett riktigt styrkebesked att vi, i stort, levererar enligt plan även under dessa exceptionella förhållanden”, säger han i ett pressmeddelande.

”Det känns som ett riktigt styrkebesked att vi, i stort, levererar enligt plan även under dessa exceptionella förhållanden”, säger vd Fredrik Munter.
”Det känns som ett riktigt styrkebesked att vi, i stort, levererar enligt plan även under dessa exceptionella förhållanden”, säger vd Fredrik Munter. FOTO: MELLANSKOG