facebooktwittermail d

Odla kryddor med plasma

Kryddörtsföretaget Orto Novo gör försök med plasmaljus i odlingen. Bättre ljus och lägre energikostnader utlovar återförsäljaren JD Sweden AB.

Sedan några veckor växer dill, basilika och sallat under plasmabelysningen Light Grow hos örtproducenten Orto Novo på Ekerö utanför Stockholm. Företaget upplåter drygt tio kvadratmeter örter åt försöket som är utlagt av återförsäljaren.

Ljuset påverkar smaken


Per-Ove Kårfors, vd för Orto Novo är öppen för ny teknik som kan spara energi och öka kvaliteten på produkterna. Odlingen av kryddörter kräver mycket artificiellt ljus vintertid, samtidigt påverkas smaken på örterna av ljuset.

- Vi ska ha mycket ljus men det handlar även om kvaliteten. Därför är det spännande med plasma och Led som kan ge ett bredare spektra av ljus eller fler våglängder än natriumlamporna.

Alla färger i en lampa


Johan Andersson på återförsäljaren JD Sweden AB utlovar ett ljus från lampan Light Grow där alla färger ingår.
I försöket hos Orto Novo hänger nu två lampor vars effekt kommer att utvärderas om några veckor.

De svenska auktoriteterna inom belysning i trädgårdsodlingen, Hartmut K Schüssler och Karl-Johan Bergstrand på SLU Alnarp, har mätt upp lampornas utstrålning och spektralfördelning men kan inte uttala sig om hur lamporna fungerar i odling.

- Vi vet väldigt lite eftersom vi inte har egna försök med plasmabelysning. Men det är växternas svar som betyder något, säger Hartmut K Schüssler. Marianne Persson