facebooktwittermail d

Obedövad kastrering av gris kan förbjudas

Obedövad kastrering av smågrisar förbjuds, om riksdagens miljö- och jordbruksutskott får som det vill.

Oppositionen kunde samla sig kring flera frågor när riksdagens miljö- och jordbruksutskott behandlade djurskyddsmotioner på torsdagen.

Det fanns bland annat en majoritet för att förbjuda kastrering av smågrisar utan bedövning, med brasklappen att förbudet ska införas så snart det finns alternativa metoder som fungerar i djurhållningen. Allianspartierna reserverade sig mot beslutet eftersom de hellre hade sett att den obedövade kastreringen försvann på frivillig väg.

Kortare transporter


Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var också eniga om att uppmana regeringen att ta initiativ för att förkorta djurtransporterna, både i Sverige och i EU. Alliansen anser att de redan gör tillräckligt för kortare färdvägar för djur.

Hela utskottet stödjer ett förbud mot sexuella övergrepp på djur. Den pågående utredningen av djurskyddslagen tittar på hur sexuellt utnyttjande av djur kan hanteras juridiskt.

Splittrad opposition


Flera motioner om högre krav på minknäringen stod också på miljö- och jordbruksutskottets dagordning, men i den frågan är oppositionen splittrad.

Det kan trots det bli tal om skärpta regler för minkuppfödarna. Jordbruksverket planerar att skicka ut nya föreskrifter för pälsdjursuppfödning på remiss inom kort.

Riksdagen ska ta ställning till utskottets betänkande den 27 april. Sara Johansson