facebooktwittermail d

Oatly tapetserar svenska tidningar

Havredryckstillverkaren Oatly har inte velat kommentera dagens förhandlingar i Marknadsdomstolen, men på onsdagsmorgonen har de tapetserat svenska tidningar med annonser under rubriken "Mjölklobbyn vs Oatly - the final countdown".

Oatly har löpande uppdaterat sin hemsida med de skriftliga turerna i målet. Men inför dagens möte har de inte velat kommentera saken.

I bland annat DI, DN och Sydsvenskan gick det på onsdagsmorgonen läsa stora helsidesannonser där Oatly skriver att "bakom stämningen ligger en betydligt mörkare verklighet. En historia om hur en pressad storindustri till varje pris vill förhindra en öppen diskussion om hälsa, hållbarhet och miljö."

Enligt Oatly kunde det hela ha lösts över en kopp kaffe för ett år sedan, men att branschen nu försöker stoppa allt som "kan ge intryck av att havrebaserade livsmedel är klokare val än mjölkprodukter".

– Den forskning som finns pekar åt ett håll som inte alls gynnar mjölkindustrins intressen, säger Oatlys presschef Catharina Henriksson till TT.

ATL på plats

LRF Mjölk via Svensk Mjölk stämde Oatly för ett år sedan för dess marknadsföring. I dag inleds huvudförhandlingarna i Marknadsdomstolen i Stockholm om huruvida Oatlys reklam är vilseledande.

Svensk Mjölk vill att domstolen beslutar om ett vite på 14 miljoner kronor om inte Oatly slutar med sina påståenden om mjölk.

ATL är på plats och rapporterar under dagen.