facebooktwittermail d

Oatly startar ny pr-strid

Havremjölktillverkaren Oatly svarar nu med en motkampanj efter bakslaget i Marknadsdomstolen där de förlorade mot Svensk Mjölk. Oatly slog tillbaka med en helsidesannons i Dagens nyheter under fredagen.

Företaget har även startat en mindre kampanj på sin egen sajt Oatly.com. Där publiceras allt material kopplat till rättegången. Kampanjen har fått namnet "Dålig stämning i kylsdisken".

Helsidesannonsen i DN har rubriken "Mjölklobbyn vs Oatly. Game Over. Not." Under rubriken syns en bild på bolagets vd Toni Petersson som sedan uttalar sig i texten.

Bolagets vd konstaterar att striden inte är över bara för att domstolen sagt sitt.

"Men tro inte det tar slut här. Det går inte att mota den ökande efterfrågan på växtbaserade livsmedel med hjälp av advokater. Och vi kommer aldrig att sluta slåss för det vi tror på", skriver Toni Petersson på Oatlys hemsida.

Hur tänker ni i er nya annonskampanj i DN idag?

– Det finns två skäl bakom den. För det första vill vi skapa en dialog om miljö, hållbarhet och hälsa. Sedan vill vi skapa ett alternativ till animaliska mejeriprodukter, säger Catharina Henriksson, presschef på Oatly.

Oatly vill på olika sätt påverka livsmedelsproduktionen så att den ställs om förklarar Catharina Henriksson.

– För att samhället ska kunna bli mer hållbart behöver livsmedelsproduktionen ställas om. Vi behöver producera större andel vegetabilier för att skapa en långsiktig hållbarhet. Våra produkter bidrar till ett mindre utsläpp av växthusgaser.

Kommer ni att fortsätta denna kampanj?

– Vi försöker alltid att påverka på olika sätt för att skapa en diskussion kring dessa frågor. Den här tvisten har ju pågått i över ett år och vi fortsätter vårt arbete att skapa diskussion, säger Catharina Henriksson.

Vilseledande marknadsföring

I torsdagens dom i Marknadsdomstolen stod det klart att Oatly varit vilseledande i sin marknadsföring och brutit mot god marknadsföringssed.

Domstolen fastslog att Oatly inte får skapa intryck av att mjölkprodukter skulle vara dåliga för människor eller innehålla onödiga ingredienser.

Om Oatly fortsätter sin marknadsföring genom att svärta ned konkurrenten hotar böter på två miljoner kronor.

LÄS MER:  Oatly förlorade mjölkkampen