facebooktwittermail

Nytt verktyg kartlägger skogsskador

Med ett nytt webbverktyg vill SLU göra det enklare att rapportera skador på skog.

Här har tallstekeln varit framme. Detta är ett exempel på skador som kan rapporteras in med hjälp webbverktyget Skogsskada.
Här har tallstekeln varit framme. Detta är ett exempel på skador som kan rapporteras in med hjälp webbverktyget Skogsskada. FOTO: TORBJÖRN ESPING

SLU har utvecklat webbverktyget Skogsskada för att göra det enklare att registrera skador på skog som påträffas vid olika undersökningar.

– Det har varit trögt att få in rapporter via vårt tidigare gränssnitt. Nu blir det mycket enklare att registrera skador på träd direkt i fält. Vi hoppas att detta leder till att vi får in fler rapporter, säger Åke Lindelöw, fältentomolog vid SLU och den har som lett arbetet med att utveckla webbverktyget, i ett pressmeddelande.

På webbplatsen Skogsskada finns uppgifter om svampar, insekter, vilt eller väderfenomen som torka eller frost som har skadat skog. Här kan man både gå in och avlägga rapport och titta på andra inrapporterade skador runt om i landet med hjälp av kartor.

Lagras i databas

Riksskogstaxeringens fältpersonal blir först ut med att använda den nya tjänsten.

– Den finns installerad på personalens mobiler och vi har haft en utbildning i hur den ska användas, säger Sören Wulff som ansvarar för inventeringen av skogsskador vid Riksskogstaxeringen, i ett uttalande.

Även Skogsstyrelsens fältpersonal utnyttjar verktyget och de har varit delaktiga i utvecklingsarbetet av tjänsten. Men tanken är också att privatpersoner, skogsägare och alla som är intresserade av skog ska kunna använda Skogsskada för att rapportera skadade träd. Observationerna lagras i en databas och SLU:s förhoppning är att den ska bidra till ökad kunskap om skadegörare i skogen och hur skogsskadorna kan förebyggas.

LÄS OCKSÅ: Efterlyses: Fler idéer för att minska viltskadorna

LÄS OCKSÅ: Mer död ved - färre skadeinsekter