facebooktwittermail d

Så ska JCB bromsa stölderna

Stulna maskiner ska hittas över hela världen och ny tunglastare från Hitachi är två av veckans entreprenadnyheter.

FOTO: HITACHI

Hitachis första lastare med Steg V-motor

• Hitachis nya 18-tons hjullastare ZW220-7 har en 6-cylindrig Steg V-motor från Cummins på 210 hästkrafter (157 kW). Maskinen väger drygt 18 ton och har en tipplast på maximalt 15,2 ton. Föraren stöttas av det nya Aerial Angle-kamerasystemet som ger en 270 graders vy runt maskinen. Det varnar också för hinder i närheten. I hytten finns ett nytt stolsmonterar elservo-spakställ och nya multifunktionsskärmar. En ny vågfunktion ska öka precisionen vid lastning.

JCB förbättrar stöldskyddet

FOTO: JCB

JCB Sverige levererar nu sina maskiner med stöldskyddssystemet Cesar som bland annat hjälper till att spåra, identifiera och återbörda stulna maskiner över hela världen. Cesar har ett nära samarbete med bland andra Interpol och IAATI (International Association of Auto Theft Investigators). Märkmetoden har avsevärt minskat stölden av bygg- och jordbruksmaskiner på den brittiska marknaden, enligt JCB. Tillverkaren har också valt en uppgradera version av systemet som ger en verifikation av maskinens utsläppsnivå, något som bland annat är ett krav i England för arbeten i stadsmiljöer.

Cat D7 till Sverige i höst

FOTO: CATERPILLAR

Nya Cat D7 har fått tillverkarens typiska förhöjda drivhjul. Den ska också vara effektivare och tåligare jämfört med sin föregångare. Steg V-motorn ger 197 kW och är kopplad till en helautomatisk 4-växlad låda. Det ska enligt tillverkaren ge lägre bränsleförbrukning och en mjukare körning. Den nya drivlinan tillsammans med en högre vikt (6 procent) och starkare motor (12 procent) ska göra att Cat D7 har upp till 8 procent högre kapacitet än föregångaren D7E. I höst kommer de första D7-maskinerna till Sverige.

Läs mer här.

Ny släntklippare från Energreen

FOTO: ALPHA

Alpha är en vidareutveckling av Energreen ILF S1500. Den nya maskinen har fått en steg V-motor från John Deere på 173 hästkrafter och en ny och rymligare hytt. Räckvidden på klippaggregatet är 12 meter. Föraren kan välja mellan 2hjuls-, 4hjuls- och krabbstyrning. Maxhastigheten är 40 kilometer i timmen.

Volvo testar 60-tons ellastbil med DHL

FOTO: VOLVO

Nu ska Volvo testa en batterielektrisk Volvo FH med en totalvikt på 60 ton. Den ska gå mellan DHL:s terminaler i Jönköping och Göteborg, ett avstånd på 15 mil. ”Vår målsättning är att minska alla logistikrelaterade utsläpp till noll. Vi har redan passerat några viktiga milstolpar på denna resa: jämfört med 2007 har vår koncerns CO2-effektivitet förbättrats med 35 procent. Vi måste dock satsa på innovativa teknologiska lösningar och starka partnerskap på resan framåt”, säger Uwe Brinks, VD på DHL Freight i ett pressmeddelande. Volvo räknar med att det ska bli säljstart av elfordon i det tunga lastbilssegmentet under året.

Ny minigrävare från Komatsu

FOTO: KOMATSU

Komatsu PC24MR-5 har en arbetsvikt på 2430 kilo och ett grävdjup på 2,6 meter. Steg V-motorn är på 15,8 kW. Den svängbara bommen och det minimala överhänget gör maskinen enligt leverantören lämplig för arbeten där det är ett begränsat utrymme. Komatsus MR5-serie är nu uppgraderad med bland annat säkerhetsbältsindikator, en sekundär avstängningsbrytare samt skyddade PPC-spakar. Hytten är nykonstruerad med en bredare dörr för att underlätta insteget.

•••

Vill du ha samtliga ATL:s teknik- och maskinnyheter direkt i din mejl? Gå bara in på atl.nu/nyhetsbrev och välj teknikbrevet. Då får du samtliga teknik- och maskinnyheter klockan 20.00 varje söndag.